voiko kylmästä tulla kipeäksi

By | 21 toukokuun, 2023

Kylmä on yksi yleisimpiä syitä flunssalle ja flunssan kaltaisille oireille. Mutta voiko kylmästä todella tulla kipeäksi? Vastaus on kyllä, kylmä ilmasto voi altistaa henkilön erilaisille sairauksille ja oireille.

Kun henkilö altistuu kylmälle ilmastolle, hänen kehonsa alkaa vähentää verenkiertoa ihossa ja raajoissa, jotta kehon sisäosat pysyvät lämpiminä. Tämä voi johtaa kehon vastustuskyvyn heikkenemiseen ja altistaa henkilön erilaisille sairauksille.

Tässä on joitain tapoja, joilla kylmä voi vaikuttaa terveyteen:

1. Flunssa

Flunssa on yksi yleisimmistä sairauksista, jotka leviävät talvella. Flunssan aiheuttajia on useita, mutta yleisin on influenssaviruksen aiheuttama infektio. Flunssan oireita ovat muun muassa kuume, kurkkukipu, yskä, nenän tukkoisuus ja päänsärky.

2. Keuhkoputkentulehdus

Keuhkoputkentulehdus on yleinen talvella, kun kylmyys ja kuiva ilma ärsyttävät keuhkoja. Keuhkoputkentulehdus voi aiheuttaa hengitysvaikeuksia, yskää ja keuhkojen limaa. Se voi olla lievä tai vakava.

3. Allergiat

Talvi voi olla allergisoivaa aikaa, ja monet ihmiset kärsivät oireista, kuten nenän tukkoisuus, silmien kutina ja aivastelu. Tämä johtuu siitä, että talvella sisätilat ovat suljettuja, mikä voi lisätä home- ja pölypunkki-ongelmia.

4. Raynaudin tauti

Raynaudin tauti on verenkiertohäiriö, joka aiheuttaa sormien ja varpaiden tunnottomuutta ja kipua kylmässä ilmassa. Tätä tilaa esiintyy yleisesti naisilla ja se pahenee kylmässä ilmassa.

5. Ihon kuivuminen ja halkeilu

Kylmä ilma voi kuivattaa ihon ja aiheuttaa ihon halkeilua, joka voi johtaa infektioihin. Pahimmillaan se voi johtaa ihon halkeiluun ja tulehdukseen.

Näiden oireiden välttäminen ei kuitenkaan ole mahdotonta. Seuraavassa muutamia vinkkejä, joita voidaan käyttää kylmien oireiden torjumiseksi:

– Pukeudu lämpimästi: Pukeudu kerroksittain, jotta voit helposti säätää pukeutumistasi erilaisissa kylmän sääolosuhteissa.

– Käytä kosteusvoidetta: Kosteutus auttaa pitämään ihon pehmeänä ja terveenä.

– Pysy liikkeessä: Liikunta lisää verenkiertoa ja vahvistaa immuunijärjestelmää.

– Käytä käsineitä tai kaulahuivia: Käytä suojaa kasvoille ja käsille, jotta ne pysyvät lämpiminä ja suojattuna.

– Käytä vettähylkivää suihketta: Vettä hylkivä suihke voi suojata kenkiä ja vaatteita veden ja lumen vaurioilta.

Lopuksi, kylmä voi todella vaikuttaa terveyteen, mutta sillä on myös paljon tekemistä olosuhteiden kanssa, kuten kuinka hyvin henkilö suojautuu kylmältä. Käyttäämällä oikeita varotoimia ja pitämällä huolta terveydestäsi, voit välttää kylmän aiheuttamat sairaudet ja oireet.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *