virtsatietulehdus kylmä

By | 15 toukokuun, 2023

Virtsatietulehdus on yleinen terveysongelma, johon sairastuu usein erityisesti naiset. Tämä tulehdus johtuu bakteereista, jotka kulkeutuvat virtsarakkoon virtsaputken kautta. Vaikka yleinen käsitys on, että virtsatietulehduksen riski kasvaa kesällä, monet ihmiset kertovat sairastuvansa virtsatietulehdukseen myös talvella. Tässä artikkelissa käsitellään virtsatietulehduksen syitä ja oireita sekä sitä, miten kylmä voi vaikuttaa taudin puhkeamiseen.

Virtsatietulehduksen syitä

Virtsatietulehdukseen sairastutaan siis yleensä, kun bakteerit kulkeutuvat virtsaputken kautta virtsarakkoon. Tavallisia syitä tulehdukselle ovat esimerkiksi:

– Hankaavat vaatteet tai alusvaatteet, jotka voivat ärsyttää virtsaputkea
– Huono hygienia, joka saattaa johtaa bakteerien leviämiseen
– Lihavia, maskuliinisia tai raskaita aktiviteetteja, jotka voivat aiheuttaa painetta virtsarakolle tai vatsalihaksille
– Heikentyneet immuniteetin, jotka voivat tehdä kehosta alttiimman tartunnoille

Kylmä ja virtsatietulehdus

Vaikka onkin mahdollista, että kylmä itsessään ei aiheuta virtsatietulehdusta, on olemassa useita syitä, miksi kylmä voisi lisätä sairastumisen riskiä tai pahentaa jo olemassa olevaa tilaa.

Kun kylmä käydään läpi, muiden sairauksien riski kasvaa. Tämä johtuu siitä, että immuunijärjestelmä heikkenee kylmän aikana, mikä tekee kehosta alttiimpia bakteereille ja muille infektioille. Vaikka virtsatietulehdus ei suoraan liity kylmään, on mahdollista, että kylmä tekee kehosta alttiimman tartunnoille, mikä voi johtaa virtsatietulehduksen riskin lisääntymiseen.

Toisaalta kylmä voi myös pahentaa jo olemassa olevaa virtsatietulehdusta. Tämä johtuu siitä, että kylmä voi vähentää virtsan eritystä, mikä johtaa siihen, että kehossa olevien bakteerien määrä kasvaa. Lisäksi kylmä voi ärsyttää virtsaputkea ja saada aikaan lisää oireita.

Virtsatietulehduksen oireet

Virtsatietulehdus saattaa olla oireeton, mutta tavallisimmat oireet ovat:

– Kipu ja polttava tunne virtsatessa
– Usein käyty vessassa
– Paha hajuinen virtsa
– Veri virtsassa
– Vatsakipu tai alaselkäkipu

Jos näitä oireita ilmenee, kannattaa kääntyä lääkärin puoleen. Virtsatietulehdus diagnosoidaan tavallisesti virtsanäytteen perusteella. Hoitona käytetään yleensä antibiootteja.

Johtopäätös

Vaikka kylmä ei suoraan liity virtsatietulehdukseen, on mahdollista, että kylmä voi lisätä sairastumisen riskiä tai pahentaa jo olemassa olevaa tulehdusta. Yleisimpiä virtsatietulehduksen oireita ovat polttava tunne virtsatessa, usein käyty vessassa ja veri virtsassa. Hoitona käytetään yleensä antibiootteja, ja sairauden oireita voi lievittää esimerkiksi juomalla paljon vettä ja välttämällä tiukkoja vaatteita. Jos oireet jatkuvat, on tärkeää kääntyä lääkärin puoleen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *