vauva kylmät kädet

By | 14 toukokuun, 2023

Vauva kylmät kädet – syyt ja ratkaisut

Monet vanhemmat huomaavat, että heidän vauvansa kädet voivat tuntua kylmiltä usein vaikka huoneenlämpötila olisi sopiva. Tämä voi herättää huolta erityisesti talvikuukausina. Miksi vauvalla voi olla kylmät kädet ja miten asiaan voidaan puuttua?

Ensinnäkin on hyvä tiedostaa, että vauvan kädet ovat yksi hänen herkimmistä kehonosista, sillä niissä on vähemmän rasvakudosta kuin muualla. Siksi kädet voivat helpommin tuntua viileiltä. Kädet eivät siis välttämättä automaattisesti merkitse sitä, että vauva olisi tällä hetkellä kylmissään. Usein käsiä kannattaakin tarkkailla kokonaisvaltaisen olotilan lisäksi.

Jos vauvan kylmät kädet kuitenkin huolestuttavat, on olemassa muutama asia, joita kannattaa miettiä. Ensinnäkin on huolehdittava siitä, että vauva on pukeutunut sopivasti. Esimerkiksi talvivaatteiden alla olevan ihon tulee olla kuiva ja viileät sisätilat voivat vaatia lämpimämpää pukemista. Myös erilaiset viltit, tumput tai muut käsiä suojaavat lisävarusteet voivat auttaa. Tärkeää on kuitenkin huolehtia siitä, että kädet eivät hikoile tai ole liian kuumat.

Jos käsiin ei liity muita oireita ja vauva vaikuttaa tyytyväiseltä, kylmät kädet voivat myös olla perinnöllinen piirre. Tällöin ei ole välttämättä mitään erityisiä toimenpiteitä, joita tarvitsisi tehdä.

Jos käsiin liittyy muita oireita kuten esimerkiksi voimakasta punoitusta, kipua tai muita epänormaaleja tuntemuksia, on hyvä olla yhteydessä lääkäriin. Mahdolliset syyt voivat olla esimerkiksi käsien paleltuminen, infektiot tai verenkierron häiriöt.

Vauvan kylmät kädet eivät siis ole automaattisesti merkki siitä, että hänellä olisi huono olla tai että jokin vakava olisi vialla. Tärkeintä on tarkkailla vauvan yleistä oloa ja huolehtia siitä, että hän on tarpeeksi lämpimästi pukeutunut. Jos huoli käsiin liittyvistä oireista kuitenkin jatkuu, kannattaa olla yhteydessä lääkäriin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *