toistuva flunssa aikuisella

By | 17 toukokuun, 2023

Toistuva flunssa aikuisella – miksi flunssa voi iskeä useaan kertaan?

Flunssa on yleinen ja ikävä sairaus, joka vaivaa meitä yleensä syksystä kevääseen asti. Usein flunssaoireet kestävät vain muutaman päivän, mutta joskus flunssa uusiutuu aikuisella useita kertoja. Miksi näin tapahtuu ja miten toistuvaa flunssaa voi ehkäistä?

Miksi flunssa uusiutuu?

Flunssavirukset muuntuvat jatkuvasti, minkä vuoksi useat eri viruskannat aiheuttavat flunssaa vuosittain. Vaikka elämäsi aikana olet varmasti sairastanut useita eri flunssia, on harvinaisempaa, että sama virus iskisi sinuun uudestaan ja uudestaan. Joillakin aikuisilla kuitenkin flunssa uusiutuu useaan otteeseen ja tämä voi johtua monta eri seikkaa.

Immuunijärjestelmän toimintahäiriö

Flunssa heikentää kehoa, mikä saattaa horjuttaa immuunijärjestelmää. Jos immuunijärjestelmä on heikentynyt, se ei kykene torjumaan flunssaa yhtä tehokkaasti ja virus voi palata takaisin uudelleen. Immuunijärjestelmän toimintahäiriö voi olla seurausta esimerkiksi pitkäaikaisesta stressistä tai käytössä olevista lääkkeistä.

Suojaavien vasta-aineiden heikko taso

Kun elimistö altistuu flunssalle, se tuottaa vasta-aineita, jotka auttavat kehoa torjumaan viruksen. Jos nämä vasta-aineet heikkenevät tai häviävät, keho ei ole enää suojattu ja virus voi palata takaisin. Tilanne voi olla erityisen hankala, jos virus on päässyt piiloutumaan esimerkiksi nenän sivuonteloihin, joissa vasta-aineet eivät pääse toimimaan yhtä tehokkaasti.

Riskitekijät toistuvalle flunssalle

Joillakin aikuisilla on suurempi riski sahata toistuvaa flunssaa, johtuen taustalla olevasta sairaudesta tai elämäntavoistaan. Näitä riskitekijöitä ovat:

– Astma tai muut hengityssairaudet
– Diabetes
– HIV/AIDS
– Väsymys tai stressi
– Tupakointi
– Ravitsemuspuutokset

Mitä voi tehdä?

Flunssan uusiutumista on mahdollista ehkäistä huolehtimalla terveydestään. Nukkuminen riittävän pitkästi, terveellinen ruokavalio ja säännöllinen liikunta ovat tärkeitä tekijöitä immuunijärjestelmän vahvistamisessa. Lisäksi on tärkeää välttää tupakointia sekä välttää liiallista stressiä.

Mikäli flunssa kuitenkin uusiutuu useaan kertaan, on syytä kääntyä lääkärin puoleen. Lääkäri voi tehdä arvion flunssan syistä ja tarvittaessa hoitaa oireita sopivalla lääkityksellä. Lisäksi on hyvä muistaa, että flunssa on tarttuva tauti, joka leviää helposti ihmisten välillä. Jotta flunssan leviäminen saataisiin estettyä, on hyvä muistaa huolellinen käsihygienia ja välttää kontaktia muihin ihmisiin, kunnes flunssa on parantunut.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *