suomen kylmin lämpötila

By | 16 huhtikuun, 2023

Suomen kylmin lämpötila mitattiin aivan Lapin pohjoisimmissa osissa kaupungissa nimeltä Naruska. Tällaiset kylmät lämpötilat ovat hyvin harvinaisia ja niitä esiintyykin lähes ainoastaan talviaikaan, kun lämpötila voi laskea hyvin matalaksi.

Naruskan kylmin lämpötila mitattiin vuonna 1999 helmikuun 28. päivänä. Tuolloin lämpötila putosi käsittämättömän matalalle -51,5 asteeseen. Tällainen kylmyys on ihmisen kannalta todella haasteellista, sillä se vaatii erittäin lämpimät ja suojaiset vaatteet.

Suomen kylmin lämpötila on virallinen ennätys ja sitä on vaikea rikkoa. Huomattavaa on myös, että Naruska on pohjoisessa Suomessa, joten tällaisia ääriolosuhteita ei koeta kovinkaan usein muualla Suomessa.

Kylmä sää ei kuitenkaan ole pelkästään haasteellista ihmisen kannalta. Esimerkiksi lumi ja pakkanen voivat vahingoittaa kasvillisuutta ja eläimiä. Lisäksi lumen ja jään muodostuminen teillä ja kaduilla voi aiheuttaa onnettomuuksia.

Sellaiset maat kuin Kanada ja Venäjä ovatkin tunnettuja hyvin kylmästä ilmastostaan. Näissä maissa pakkasia voi esiintyä jopa yli -50 asteen. Suomi on kuitenkin verrattain matalammalla leveysasteella, mikä tekee Naruskan kylmän ennätyksen saavuttamisesta vieläkin huomattavampaa.

Kaiken kaikkiaan Suomen kylmin lämpötila on vaikuttava ja jopa hieman pelottava ennätys. Se muistuttaa meitä siitä, kuinka haasteellisia olosuhteita pohjoisessa voidaan kohdata – ja samalla se kertoo meille siitä, miten tärkeää on varautua tällaisiin ääriolosuhteisiin asianmukaisesti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *