
Suomalaiset ovat tottuneet flunssa-aaltoihin vuosi toisensa jälkeen. Vaikka flunssa onkin yleinen vaiva, on tilanteita, jolloin se kestää tavallista pidempään. Vuoden 2022 aikana onkin raportoitu sitkeistä flunssatapauksista, joista on tullut yhä yleisempi ilmiö.
Tavallinen flunssa kestää yleensä noin viikon, mutta sitkeä flunssa voi kestää useita viikkoja. Tällaisessa tapauksessa oireet eivät helpota normaalisti flunssan aikana odotetulla tavalla, vaan ne jatkuvat pitkään ja ovat lääkkeistä huolimatta edelleen läsnä.
Sitkeän flunssan oireet voivat olla samankaltaisia kuin tavallisen flunssan, mutta ne kestävät huomattavasti pidempään. Tyypillisiä oireita ovat esimerkiksi jatkuva yskä, tukkoinen nenä, kurkkukipu ja väsymys. Oireita voi lisäksi olla vaikeampi hoitaa kuin tavallisen flunssan aikana. Tähän voi vaikuttaa se, että immuniteetti kuluu pois, sillä keho joutuu taistelemaan pidempään flunssaa vastaan.
Sitkeän flunssan syyt ovat epäselviä, mutta lääkärit ovat tutkineet tätä aihetta. Kovan flunssan jälkeen kehossa voi nimittäin olla tulehduksia ja vaurioita, jotka voivat vaikuttaa vastustuskykyä heikentävästi. Tämä voi lisätä riskiä sairastua seuraavaan flunssaan ja tehdä taudista sitkeämmän. Pitkään jatkunut stressi on myös yhdistetty flunssan pitkittyneen kehittymiseen.
Sitkeän flunssan hoidossa on tärkeää huolehtia itsestä. Tämä sisältää lepäämisen, riittävän liikunnan, hyvän ruokavalion ja tarvittaessa lääkehoidon. Lisäksi on tärkeää huolehtia hygieniasta, jotta tulehduksen leviäminen muihin ihmisiin vältetään. Kun flunssa kestää tavanomaista pidempään, on tärkeää käydä lääkärissä varmistamassa, ettei kyseessä ole vakavampi sairaus.
Sitkeä flunssa 2022 on osoittanut, että flunssa on edelleen vakava sairaus, jonka oireet voivat olla vaikeita hoidettavaksi. On tärkeää huolehtia immuunipuolustuksesta ja ruokavaliosta, sekä välttää stressiä mahdollisuuksien mukaan. Jos flunssa pitkittyy, on aina tärkeää hakeutua lääkärin hoitoon.