sauna ja flunssa

By | 8 toukokuun, 2023

Sauna ja flunssa – kannattaako saunassa käydä, kun on flunssan oireita?

Suomalaisten rakastama sauna on tuttu asia monelle suomalaiselle. Saunomisesta onkin tullut tärkeä osa suomalaista kulttuuria ja perinnettä. Saunan lämpö ja höyry tunnetaan monista terveysvaikutuksista, mutta kuinka käy flunssan kanssa saunassa käynnin?

Flunssa on yksi yleisimmistä sairauksista, johon voi törmätä. Flunssan oireita ovat muun muassa yskä, nenän tukkoisuus, kurkkukipu ja kuume. Saunassa käyminen saattaa houkutella flunssaisina päivinä, sillä sen lämpö tuntuu mukavalta ja saunasta voi saada helpotusta flunssan oireisiin.

Monet ovatkin kysyneet, onko saunassa käyminen flunssan aikana turvallista tai jopa hyödyllistä? Vastaus on monimutkainen.

Saunassa käyminen voi olla flunssan oireiden kannalta hyödyllistä, sillä se lisää hikoilua ja auttaa poistamaan kehosta kuona-aineita. Saunan lämpö vaikuttaa myös limakalvojen avautumiseen, mikä voi helpottaa hengitysvaikeuksia. Lisäksi saunassa käyminen voi tuoda hetkellistä helpotusta kurkkukipuun tai yskään.

Sauna voi kuitenkin myös pahentaa flunssan oireita. Saunan kuuma ja kuiva ilma voi ärsyttää jo valmiiksi ärtynyttä kurkkua ja nenää. Lisäksi saunassa käyminen voi väsyttää elimistöä ja heikentää vastustuskykyä, mikä voi lisätä flunssan kestoaika.

On tärkeää muistaa, että jokainen flunssa on erilainen, ja jokainen ihminen reagoi saunomiseen eri lailla. Siksi ennen saunassa käymistä flunssan aikana on syytä arvioida oma olo ja voinnin tila. Jos flunssa on paha tai pitkittynyt, saunaan kannattaa suhtautua varovaisesti ja harkiten.

Jos saunassa käyminen tuntuu hyvältä ja helpottavalta flunssan aikana, on silti tärkeää muistaa juoda tarpeeksi vettä. Saunomisen aikana vesi- ja suolatasapaino heikkenee, mikä voi lisätä flunssan kestoaikaa.

Yhteenvetona voidaankin todeta, että saunassa käyminen voi olla hyödyllistä flunssan oireiden kannalta, mutta se riippuu aina flunssan vakavuusasteesta ja omasta olosta. Saunassa kannattaa olla varovainen ja kuunnella omaa kehoa. Jos flunssa on paha ja pitkittynyt, suositellaan levon ja rauhallisen tekemisen valitsemista saunan sijaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *