milloin flunssa tarttuu

By | 28 huhtikuun, 2023

Flunssa on yleinen hengitystieinfektio, joka leviää ympäri maailmaa joka vuosi. Taudinaiheuttaja on virus, jonka tavallisin levittäjä on yskä, aivastus tai puhallus. Flunssan leviäminen voi tapahtua hyvin nopeasti, ja siksi on tärkeää tietää, milloin flunssa tarttuu ja miten sitä voi ehkäistä.

Flunssa on hyvin tarttuva sairaus, sillä virukset leviävät ilmassa hyvin helposti. Tämä tarkoittaa, että jos sairastunut henkilö yskii, aivastaa tai puhuu lähellä muita ihmisiä, virus voi tarttua huoneessa oleviin ilman pienhiukkasiin ja tartuttaa toisia. Tartunta voi myös tapahtua, jos sairastunut henkilö koskettaa jotakin esinettä, johon hänen virusta kantavat käsikopansa ovat jääneet, ja terve henkilö koskettaa sitä esinettä sen jälkeen.

Flunssa voi tarttua jo 1-2 vuorokauden ajan ennen ensimmäisten oireiden ilmaantumista ja jopa viikon ajan oireiden alkamisen jälkeen. Tämän vuoksi flunssan leviämistä voi olla vaikea estää. Paras tapa ehkäistä flunssan leviämistä on ylläpitää hyvää käsihygieniaa ja välttää liiallista altistumista sairastuneille henkilöille.

Flunssan ehkäisyyn kuuluu muun muassa käsienpesu saippualla ja vedellä usein, varsinkin ennen ateriaa tai kun on ollut julkisessa paikassa, missä on paljon muita ihmisiä. Käytä myös käsihuuhdetta tilanteissa, joissa ei ole mahdollisuutta pestä käsiä. Vältä koskemasta kasvoihin, varsinkin silmiin, nenään ja suuhun, mikäli kädet eivät ole puhtaat. Käytä kertakäyttöliinoja flunssaoireiden yskäisijöiden tai aivastelijoiden kanssa ja heitä ne heti pois. Flunssa on tarttuvaudestaan huolimatta normaali sairaus, eikä se useimmiten ole vakava, joten tarpeeksi lepoa ja hoitoa, kuten kunnollinen nesteiden juominen, helpottaa oireita ja saa kehon terveeksi.

Kaiken kaikkiaan flunssa tarttuu helposti ja tartunnan voi välttää parhaiten ylläpitämällä hyvää käsihygieniaa ja välttämällä liiallista altistumista sairastuneille henkilöille. Jos kuitenkin sairastut flunssaan, noudattamalla yleistä hyvää käytäntöä, kuten oiminta oireiden ilmetessä ja levätä runsaasti, se auttaa saamaan kehon terveeksi ja tasoittaa oireita.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *