
Flunssa on yleinen viruksen aiheuttama hengitystieinfektio, joka leviää helposti ihmisestä toiseen. Vaikka flunssa on yleensä melko lievä ja itsestään paraneva sairaus, sitä on silti tärkeää välttää tarttumisen välttämiseksi. Mutta milloin flunssa ei enää tartu?
Flunssan tarttuvuusaika
Flunssan tarttuvuusaika kestää yleensä noin 1-2 päivää ennen oireiden alkamista ja 5-7 päivää oireiden alkamisesta. Tartunnan saaneen henkilön nenänielu ja keuhkoputket erittävät virusta ja näiden eritteiden kautta virus tarttuu helposti toisiin ihmisiin yskimisen, aivastamisen ja lähikontaktin kautta.
Kuinka välttää tartuntaa
Flunssan tartunnan välttämiseksi on tärkeää pitää huolta hygieniasta. Käsihygienia on erityisen tärkeää, sillä kädet voivat levittää virusta helposti. Käsiä on hyvä pestä usein saippualla ja vedellä, erityisesti ennen ruokailua ja wc-käynnin jälkeen. Pidä myös etäisyyttä sairastuneisiin henkilöihin ja vältä lähikontaktia. Lisäksi kannattaa välttää sairastuneen henkilön henkilökohtaisia tavaroita, kuten pyyhettä tai hammasharjaa.
Milloin flunssa ei enää tartu
Flunssa ei enää tartu, kun taudinaiheuttaja on poistunut elimistöstä kokonaan. Yleensä flunssan oireet, kuten kuume, yskä ja nuha, kestävät noin 5-7 päivää, mutta voivat kestää jopa kaksi viikkoa. Tarttuvuusaika loppuu siis vasta siinä vaiheessa, kun flunssan oireet ovat jo parantuneet.
Flunssan hoito
Flunssa on yleensä itsestään paraneva, mutta oireiden lievittämiseksi voidaan käyttää kipu- ja kuumelääkkeitä sekä nenäsuihkeita. Cardiflu on lääke, jota käytetään flunssan hoitoon. Se saattaa lyhentää flunssan kestoa ja voimakkuutta. Lisäksi on tärkeää levätä ja juoda tarpeeksi nesteitä.
Yhteenveto
Flunssan tarttuvuusaika kestää noin 1-2 päivää ennen oireiden alkamista ja 5-7 päivää oireiden alkamisesta. Tartunnan välttämiseksi on tärkeää pitää huolta hygieniasta ja välttää lähikontaktia sairastuneiden kanssa. Flunssa ei enää tartu, kun taudinaiheuttaja on poistunut elimistöstä kokonaan. Lievityksenä flunssan oireisiin voidaan käyttää kipu- ja kuumelääkkeitä sekä nenäsuihkeita.