miksi kuumeessa on kylmä

By | 16 huhtikuun, 2023

Kun ihminen sairastuu, yksi tavallisimmista oireista on kuume. Kuume tarkoittaa, että kehonlämpö on kohonnut normaalista tasostaan. Yleisesti ottaen kuume on hyvä asia, sillä se on merkki siitä, että keho yrittää torjua taudinaiheuttajia. Silti se voi aiheuttaa epämukavuutta, mukaan lukien kylmän tuntemisen, vaikka ihminen olisi kääriytynyt peittoon. Miksi siis kuumeessa on kylmä?

Yksinkertaisesti sanottuna, kuumeen aikana keho yrittää nostaa kehonlämpöä tappamaan taudinaiheuttajia. Keho reagoi kuumeeseen tuottamalla lisää lämpöä ja säätelemällä verenkiertoa ja hikoilua. Verenkiertoa lisätään pumppaamalla verta lähemmäs ihoa, jotta se voisi jäähdyttää kehoa helpommin. Tämä verenkierron lisääntyminen saa aikaan sen, että iho tuntuu kylmältä.

Toinen syy kylmän tunteeseen kuumeessa on se, että kehon normaali lämmönsäätely järjestelmä on häiriintynyt. Kun keho yrittää nostaa lämpötilaa, se alkaa tuottaa hikoilua jäähdyttääkseen kehoa. Kuitenkin, koska ilma tuntuu kylmältä iholla, keho voi herkemmin reagoida ja tuottaa lisää hikoilua, joka vain lisää kylmän tunnetta.

Lopuksi, kuumeessa voi myös tulla vilunväristyksiä, joka lisää kylmän tunnetta. Vilunväristykset ovat kehon vaste kuumeeseen, jossa lihakset alkavat rytmiin supistua ja rentoutua nopeasti saaden aikaan tunteen shokista, kun keholle tapahtuu nopeita lämpötilan muutoksia.

Kuumeessa olo on epämukavaa aikaa, mutta se on merkki siitä, että keho taistelee taudinaiheuttajia vastaan. Kylmän tunteen tunteminen on luonnollinen osa kuumeen ilmenemistä, mutta on olemassa keinoja lievittää kuumeen epämukavuutta. Esimerkiksi, kääriytyminen peiton alle ja kuuman teen juominen voi auttaa kehoa säilyttämään lämpöä ja lisätä mukavuutta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *