mikä on kylmin mitattu lämpötila

By | 21 toukokuun, 2023

Maailman kylmin mitattu lämpötila oli -89,2 astetta Celsius-asteikolla. Tämä tapahtui Antarktiksella vuonna 1983 Neuvostoliiton Vostok-tutkimusasemalla.

Vostok-tutkimusasema sijaitsee Etelämantereella, noin 1 300 kilometrin päässä mantereen reunasta. Tutkimusasema on sijoitettu Vostok-järvelle, joka on maailman suurin järvi, joka sijaitsee Etelämantereen alla. Järvi on noin 250 kilometrin pituinen ja sen veden paksuus on noin neljä kilometriä.

Vuonna 1983 Vostok-tutkimusasemalla havaittiin hyvin kylmiä lämpötiloja, ja sitten huomattiin, että mittari oli pudonnut -89,2 Celsius-asteeseen. Tämä on maailman kylmin mitattu lämpötila.

Lämpötilojen mittaus Vostok-tutkimusasemalla mahdollisti monien tieteellisten löydösten tekemisen. Vostok-järven alla oleva ice core eli jääydin on yksi merkittävimmistä tieteellisistä löydöistä, joka koskee maapallon menneisyyttä. Jääydin sisältää tietoja maapallon ilmakehän muutoksista, ilmastonmuutoksesta ja ilmakehän koostumuksesta jopa miljoonien vuosien takaa.

Vaikka -89,2 Celsius-asteen lämpötila on erittäin alhainen, se ei kuitenkaan ole alin mahdollinen lämpötila. Teoreettisesti lämpötila voisi laskea absoluuttiseen nollapisteeseen, joka on -273,15 Celsius-asteessa. Absoluuttinen nollapiste on teoreettinen lämpötila, jossa molekyylit lakkaavat liikkumasta, ja se on maailman alin mahdollinen lämpötila.

Vostok-tutkimusaseman löytö on huomattava saavutus ihmiskunnalle, joka antaa meille paljon tietoa ilmakehän muutoksista ja siitä, mitä tapahtui maapallolla miljoonien vuosien aikana. Vaikka -89,2 astetta Celsius-asteessa oleva lämpötila ei ole kaikille miellyttävä, se on merkittävä löytö tieteelliseltä näkökulmalta ja auttaa meitä paremmin ymmärtämään maailmamme kehitystä ja historiaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *