maailman kylmin lämpötila

By | 12 toukokuun, 2023

Maailman kylmin lämpötila on rekisteröity Antarktiksella, tarkemmin Vostok-nimisessä tutkimusasemassa vuonna 1983. Silloin mittari näytti uskomattoman alhaista -89,2 celsiusastetta. Tämä on koko ihmiskunnan historian matalin lämpötila, joka on koskaan mitattu.

Vostok-niminen tutkimusasema sijaitsee Etelämantereella, noin 1300 kilometrin päässä lähimmästä rannikosta. Se on Venäjän tiedeakatemian ylläpitämä ja toimii maailman kylmimpänä ihmisen asuttamana paikkana. Tutkimusaseman yhteydessä on myös Etelämantereen vetten alla sijaitseva jäätikkö, joka on nimetty samannimisen tutkimusaseman mukaan.

Vaikka Vostok-nimisessä tutkimusasemassa on rekisteröity koko ihmiskunnan historian matalin lämpötila, on maailmasta löytynyt paikkoja, joissa on mitattu lähes yhtä kylmiä lämpötiloja. Esimerkiksi Venäjän pohjoisosissa, Siperiassa, on mitattu jopa -67 astetta kylmiä lämpötiloja. Siperiassa asuvista ihmisistä onkin tullut hyvin säänkestäviä ja he käyttävät erilaisia vaatteita, jotka pitävät heidän kehonsa lämpimänä kovillakin pakkasilla.

Maailman kylmintä lämpötilaa on pystytty mittaamaan modernilla tekniikalla. Siihen käytetään automatiseen mittalaitteistoa, joka kykenee mittaamaan lämpötilan tarkasti ja tallentamaan sen tiedostoon. Mittarit tuottavat tärkeää tietoa ilmastonmuutoksesta ja sen vaikutuksista ilmakehään ja ympäröivään maailmaan.

Maailman kylmin lämpötila on vaikuttanut moniin asioihin, kuten eläimiin ja kasveihin. Esimerkiksi pohjoisilla alueilla, kuten Siperiassa, eläimet ja kasvit ovat sopeutuneet elämään äärimmäisen kylmässä ilmastossa ja ne ovat kehittäneet erilaisia keinoja selviytyäkseen pakkasista. Samoin myös ihmiset ovat kehittäneet erilaisia tapoja suojautua kylmyydeltä ja elääkseen pohjoisilla alueilla, missä lämpötilat voivat laskea varsin alhaisiksi.

Kaikkein kylmin lämpötila on siis tähän mennessä löydetty Antarktiksella, mutta maailmassa on alueita, joissa lämpötilat voivat laskea hyvin alhaisiksi. Tällaisilla alueilla kasvit ja eläimet ovat sopeutuneet selviämään ääriolosuhteissa, ja ihmiset ovat kehittäneet erilaisia keinoja selviytyäkseen pakkasesta. Lämpötilojen alentuminen on myös tärkeää seurata ilmastonmuutoksen takia, jonka ennustetaan aiheuttavan yhä enemmän ääri-ilmiöitä ympäri maailmaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *