
Lapseen voi iskeä flunssa milloin tahansa, mutta entä jos flunssa ei parane normaalissa aikataulussa? Pitkittynyt flunssa voi olla vanhemmille syynä huoleen ja aiheuttaa lapselle turhautumista, kun he eivät tunne olonsa terveiksi. Tässä artikkelissa käsitellään sitä, miksi lapsen flunssa voi pitkittyä ja mitä vanhemmat voivat tehdä auttaakseen lastaan parantumaan.
Flunssan oireet ja hoito
Flunssa on hengitystieinfektio, joka yleensä paranee itsestään yhden tai kahden viikon kuluessa. Flunssan oireisiin kuuluvat kuume, yskä, kurkkukipu, nuha ja päänsärky. Lapsen flunssaa voi hoitaa lepoa, runsasta nesteytystä, kuumelääkkeitä sekä nenäsumutteita ja/tai yskänlääkkeitä. Mikäli oireet pitkittyvät, on syytä hakeutua lääkärin vastaanotolle.
Pitkittynyt flunssa
Joskus lapsen flunssa ei paranekaan kahdessa viikossa, vaan oireet jatkuvat ja uusia oireita ilmaantuu. Tällöin flunssa on pitkittynyt ja sitä kutsutaan myös nimellä ”pitkä flunssa”. Pitkittynyt flunssa voi kestää jopa kuukausia ja aiheuttaa lapselle turhautumista ja väsymystä.
Syitä pitkittynyt flunssa
Syitä lapsen pitkäkestoiselle flunssalle voi olla monia. Lapsen immuunijärjestelmä on vasta kehittymässä, joten flunssa voi kestää pidempään kuin aikuisella. Joillakin lapsilla flunssavirukset voivat kestää elimistössä pidempään kuin toisilla. Lisäksi flunssan jatkuminen voi johtua toissijaisesta infektiosta, kuten korvatulehduksesta, keuhkoputkentulehduksesta tai poskiontelotulehduksesta.
Lapsen vahvistaminen
Pitkittyneen flunssan ehkäisyssä auttavat terveelliset elämäntavat. Lapsen olisi tärkeää syödä terveellistä ruokaa, joka sisältää runsaasti vitamiineja, käyttää käsihuuhdetta, välttää altistumista tupakansavulle ja muille ilman epäpuhtauksille sekä nukkua riittävästi. Kehon vastustuskyvyn parantaminen auttaa ehkäisemään flunssaa ja muita infektioita.
Lopuksi
Pitkittynyt flunssa voi olla vanhemmille syynä huoleen, mutta useimmissa tapauksissa syytä huoleen ei ole. Vanhempien tulisi seurata lapsen flunssan kestoa ja oireita, ja tarvittaessa hakea lääkärinhoitoa. Lapsen immuunijärjestelmä kehittyy ja vahvistuu iän myötä. Vanhemmat voivat edistää vahvaa immuunijärjestelmää terveellisillä elämäntavoilla, jotta lapsi voi pysyä terveenä ja välttyä flunssalta.