lapsen flunssa

By | 17 huhtikuun, 2023

Lapsen flunssa on yleinen vaiva, joka vaivaa erityisesti päiväkoti- ja kouluikäisiä lapsia. Flunssan oireita ovat kuume, nuha, yskä, kurkkukipu, päänsärky, väsymys ja lihassärky.

Flunssan aiheuttaa yleensä jokin hengitysteiden virusinfektio, kuten rinovirus, koronavirus tai adenovirus. Virus tarttuu helposti kosketuksen kautta, kun lapsi esimerkiksi koskettaa ovenkahvaa tai leluja, joista virukset voivat levitä.

Flunssan hoito perustuu pääosin oireiden lievittämiseen. Lapselle voidaan antaa kuumelääkettä, esimerkiksi parasetamolia, jos hänellä on kuumetta sekä nenän limakalvoja kostuttavia tippoja tai suihkeita, jotka helpottavat nenän tukkoisuutta. Yskän hoitoon voi käyttää yskänlääkkeitä, mutta niitä tulee käyttää varovasti ja vain lääkärin suosituksesta.

Lapsen flunssan aikana on tärkeää huolehtia riittävästä levosta ja nesteytyksestä. Lapselle kannattaa tarjota runsaasti juotavaa, kuten vettä, mehua ja teetä. Lepo auttaa myös immuunijärjestelmää taistelussa virusta vastaan.

Flunssan ehkäisyyn kannattaa kiinnittää huomiota. Lapsen tulee pestä kädet huolellisesti saippualla ja vedellä, ja ohjeistaa häntä yskimään ja aivastamaan nenäliinaan tai hihaan. Myös flunssan sairastaneen lapsen lelut ja pinnat kannattaa pyyhkiä desinfiointiaineella.

Lapsen flunssaa ei tarvitse hoitaa aina lääkärin vastaanotolla, mutta jos flunssan oireet ovat erityisen voimakkaat tai lapsi oksentaa tai on hyvin väsynyt, kannattaa hakeutua lääkärin hoitoon. Lisäksi on hyvä muistaa, että flunssan jälkeen lapsen vastustuskyky voi olla alentunut, joten tärkeää on huolehtia terveellisistä elämäntavoista ja riittävästä levosta myös flunssan jälkeen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *