lapsen flunssa ja yskä

By | 25 toukokuun, 2023

Lapsen flunssa ja yskä ovat yleisiä vaivoja, joita lähes jokainen vanhempi kohtaa lastensa kanssa. Flunssa on virussairaus ja se voi kestää yleensä 7-10 päivää, mutta oireet voivat jatkua pidempäänkin. Yskä taas on flunssan yleinen oire, joka voi kestää jopa 2-3 viikkoa flunssan jälkeen. Tässä artikkelissa käydään läpi lapsen flunssan ja yskän oireita, hoitoja sekä ennaltaehkäisyä.

Flunssan oireet

Flunssan yleisimmät oireet ovat nuha, yskä, kurkkukipu ja kuume. Lisäksi lapsi voi tuntea olonsa väsyneeksi, viluisaksi ja hänen ruokahalunsa voi vähentyä. Flunssan aiheuttajia ovat yleisimmin rinovirus, koronavirus sekä adenovirus.

Yskän oireet

Yleisin flunssan oire on yskä, joka alkaa usein kurkkukivusta tai tukkoisuudesta ja voi kestää jopa 2-3 viikkoa flunssan jälkeen. Yskä voi olla kuiva tai limainen, ja se voi vaihdella voimakkuudeltaan. Tärkeää on huomata, että yskä on elimistön tapa puhdistaa hengitysteitä ja siten se on usein hyvä merkki paranemisesta.

Hoidot

Lapsen flunssa ja yskä voidaan hoitaa monin tavoin. Ensinnäkin on tärkeää huolehtia lapsen levosta ja nesteytyksestä. Lapselle on hyvä antaa runsaasti juotavaa, kuten vettä tai mehua, jotta hän pysyy hyvin nesteytettynä. Lisäksi on tärkeää huolehtia lapsen riittävästä levosta, jotta elimistö saa tarvittavan energian paranemiseen.

Kotihoitoon voi kuulua myös flunssan ja yskän oireiden helpottaminen. Esimerkiksi höyryhengitys, nenäsuihkeet ja yskänlääkkeet voivat lievittää oireita. Ennen lääkkeiden käyttöä on tärkeää selvittää niiden sopivuus ja annostus omaa lasta koskien ja kysyä neuvoa lääkäriltä.

Ennaltaehkäisy

Lasten flunssa ja yskä on vaikea välttää, mutta tiettyjä ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä voidaan toteuttaa, jotta flunssan leviäminen olisi mahdollisimman vähäistä. Tärkein keino on käsien pesu. Tartuntatautien leviämistä voidaan vähentää pesemällä kädet usein ja huolellisesti saippualla ja vedellä. Käytä myös kertakäyttöisiä nenäliinoja flunssan aikaisessa nenän niistelyssä ja yskäisyn yhteydessä. Tämä pieni teko voi estää tartuntoja leviämästä muihin.

Yhteenveto

Lapsen flunssa ja yskä ovat yleisiä vaivoja, joita jokainen vanhempi kohtaa lastensa kanssa. Flunssan oireet ovat nuha, yskä, kurkkukipu ja kuume. Yskä taas on usein flunssan yleinen oire, joka voi kestää jopa 2-3 viikkoa flunssan jälkeen. Hoitona on tärkeää huolehtia lapsen levosta ja nesteytyksestä, ja ennaltaehkäisynä käsienpesu ja kertakäyttöisten nenäliinojen käyttö. Jos flunssan oireet jatkuvat pidempään tai lapsen oireet ovat hyvin voimakkaita, on tärkeää hakeutua lääkärin hoitoon.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *