kylmin lämpötila suomessa

By | 29 huhtikuun, 2023

Suomen talvet ovat tunnetusti kylmiä ja pitkiä. Maan pohjoisosassa lämpötilat voivat laskea hyvinkin alas, ja ihmisiä varoitetaan usein pakkasesta ja sen riskistä terveydelle. Mutta mikä on Suomen kylmin mitattu lämpötila?

Suomen kaikkien aikojen alin lämpötila mitattiin Vuoggatjålme-nimisellä paikkakunnalla Enontekiön kunnassa 28. tammikuuta vuonna 1999. Lämpömittari näytti tällöin uskomattoman kylmää -51,5 astetta Celsius-asteikolla. Tämä on myös koko Euroopan alin koskaan mitattu lämpötila.

Tämä kylmä päivä oli osa ennen näkemätöntä pakkaskautta, joka riehui Suomen pohjoisosassa tämän vuosituhannen alussa. Huolimatta siitä, että se oli kylmin lämpötila, jota maassa on koskaan mitattu, eivät suomalaiset kuitenkaan olleet yllättyneitä tällaisesta säästä. Kylmyys ja lumen vallitseva ympärivuotinen ilmasto ovat ikivanha osa Suomen kansan perinnettä, kulttuuria ja elämäntapaa.

Vaikka Suomen pohjoisosassa sijaitseva Enontekiö onkin tunnettu hyvin kylmästä ilmastostaan, on kylmyys levinnyt muihinkin osiin maata. Myös maan itäisimmissä osissa, kuten Joensuun seudulla tai Kainuun korkeudella, pakkasen purevat hampaat ovat jokapäiväistä arkea pahimmilla talvikuukausilla.

Kylmän sään riskit terveydelle ovat myös hyvin tiedossa. Pitkäaikainen altistus matalille lämpötiloille voi aiheuttaa paleltumia tai jopa hypotermiaa. Suositeltavaa onkin pukea päälle tarpeeksi lämmintä ja välttää liiallista altistumista kylmälle säälle. Suomalaiset ovatkin tunnetusti kekseliäitä selviytyjiä, jotka ovat oppineet sopeutumaan kylmiin talviin vuosituhansien ajan.

Kylmyys on yksi niistä asioista, josta useimmat suomalaiset voivat olla ylpeitä. Se on osa maan kulttuuria ja perinnettä, ja monet monet ovat oppineet arvostamaan sitä – vaikka se tarkoittaa lämpimämpien vaatteiden käyttämistä ja talvella yön nukkumista kylmässä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *