kylmettyminen flunssa

By | 14 toukokuun, 2023

Kylmettyminen ja flunssa ovat yleisiä sairauksia, joita esiintyy varsinkin talviaikaan. Nämä sairaudet ovat usein harmittomia, mutta voivat silti olla hyvin epämiellyttäviä ja rajoittaa arkielämää.

Kylmettymisen ja flunssan aiheuttaa yleensä virus. Virukset leviävät helposti ilman välityksellä, esimerkiksi kun yskitään tai aivastetaan. Virus voi myös tarttua kosketuksen kautta, kun esimerkiksi kosketetaan sairaan henkilön käsiä tai pintoja, joille virus on levinnyt.

Kylmettyminen ilmenee yleensä nuhana, kurkkukipuna ja yskänä. Niitä voi myös esiintyä yhdessä. Flunssa puolestaan tuo mukanaan voimakkaan yleiskunnon laskun, kuumetta, kurkkukipua, yskää, lihaskipuja ja päänsärkyä. Kylmettyminen ja flunssa kuuluvat yleensä virushaavoihin, joiden ominaisuus on nopea oireiden puhkeaminen ja lyhyt kesto.

Vaikka kylmettyminen ja flunssa ovat yleensä harmittomia, ne voivat olla vaarallisia joillekin henkilöille. Sairaus saattaa heikentää immuunijärjestelmää ja altistaa siten keuhkokuumeelle tai muille infektioille. Myös astmaatikot ja muut riskiryhmät voivat saada vakavampia oireita.

Sen vuoksi onkin hyvä suojata itseään taudinaiheuttajilta. Käsien peseminen on tehokas tapa estää virusten leviämistä kosketuksen kautta. Kunnolla pestyt kädet ovat edelleen paras keino ehkäistä kylmetystä ja flunssaa. Käytä myös kertakäyttöisiä nenäliinoja, kun yskit tai nielet. Vältä myös koskettelua kasvoilla erityisesti suun, nenän ja silmien alueella, sillä se on yksi tapa, jolla virukset helposti leviävät.

Jos on jo sairastunut kylmään tai flunssaan, on hyvä lepää ja ottaa kehoa ja mieltä hellivä asenne. Useat haluavat sinnitellä sairastumisen yli töissä, mutta paras keino parantua on antaa keholle lepoa ja antaa sairauden parantaa itseään. Nukkuminen pitää kehon ja mielen hyvässä kunnossa ja kiihdyttää paranemisprosessia.

Joskus on hyvä käyttää helpotusta oireisiin. Apteekista löytyy laaja valikoima kylmyyden oireiden hoitoon ja flunssan helpottamiseen. Nielulääkkeet, yskänlääkkeet, nenäsumutteet ja kuumelääkkeet voivat nopeuttaa paranemista. Vitamiineja on hyvä nauttia kuurina talviaikaan, jotta kehoon saadaan suurempi annos tärkeitä ravintoaineita.

Kylmettyminen ja flunssa ovat yleisiä sairauksia, joita voi ehkäistä käsihygienialla ja oikealla lepoajalla. Jos sairastut silti, lepää ja anna keholle tarpeeksi lepoa. Mikäli tarvitset apua oireiden hoitoon, käänny apteekkarin puoleen. Paras tapa pysyä terveenä talvella on hoitaa kehoansa oikein ja huolehtia hygienia- ja sosiaalisesta etäisyydestä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *