kylmän sodan suomi

By | 10 huhtikuun, 2023

Kylmä sota oli pitkä ja jännitteinen ajanjakso maailmanhistoriassa, joka vaikutti voimakkaasti myös Suomen kehitykseen. Suomi oli yksi keskeinen paikka, jossa itä ja länsi kohtasivat, ja Kekkosen ajan politiikka oli tärkeässä asemassa maan suhteissa naapurimaihinsa.

Kylmä sota ja sen vaikutukset Suomeen

Kylmän sodan aikana maailma jakautui kahteen blokkiin: länteen ja itään. Yhdysvallat johti länsimaita, kun taas Neuvostoliitto toimi itäblokin kärjessä. Suomi oli maantieteellisesti niin lähellä Neuvostoliittoa, että se joutui varomaan naapurinsa reaktioita. Maan poliittinen ja taloudellinen suunta oli tärkeässä asemassa, kun yritettiin löytää tasapainoa idän ja lännen välillä.

Kylmän sodan aikana Suomi joutui moniin vaikeuksiin. Maan talous oli kehittymätön, mikä teki siitä haavoittuvan. Suuri osa ulkomaisista investoinneista keskittyi suurten kaupunkien ympärille, jolloin muiden alueiden kehitys kärsi. Kylmän sodan aikana Suomi joutui myös eristetyksi muista läntisistä maista, sillä Neuvostoliitto halusi pitää maan poliittisen vaikutusvallan omissa käsissään.

Suomen poliittinen suuntaus ja Kekkosen ajan politiikka

Suomi onnistui leikkaamaan itselleen tärkeän aseman kylmän sodan aikana, ja tämä oli kiinni monesta tekijästä. Suomen poliittinen suuntaus oli alusta alkaen vahvasti keskitien itä-länsi akselilla, mikä auttoi maata pysymään erillään ideologisista ristiriidoista. Samalla Kekkosen ajan politiikka oli onnistunut rakentamaan ystävyyssuhteita Neuvostoliiton kanssa, mikä auttoi Suomea välttämään muiden itäblokkiin kuuluvien maiden kohtalon.

Suomen poliittinen suuntaviiva oli vahvasti yhdensuuntainen Kekkosen aikana ja se jatkui Mäntyniemi-isännän luotsauksessa aina 1980-luvun loppupuolelle saakka. Keskustan presidentti Mauno Koiviston aikana alettiin Suomessa näkemään, että idän vaikutus alkoi väistymään, mutta samalla Neuvostoliiton hajoaminen vuonna 1991 toi mukanaan merkittäviä haasteita maan taloudelliselle kehitykselle.

Lopuksi

Kylmä sota oli tärkeä ajanjakso maailmanhistoriassa, ja sen vaikutukset tuntuvat edelleen monilla aloilla, kuten politiikassa ja taloudessa. Suomen rooli kylmän sodan aikana oli keskeinen, sillä maan poliittinen suuntaviiva oli tärkeässä osassa sen kehityksessä. Kekkosen ajan politiikka auttoi maata pysymään vakaana sen haastavassa naapurustossa, ja Suomi onnistui pitämään itsensä paitsi taloudellisesti, myös poliittisesti erillään idästä ja lännestä.

Kylmä sota oli siis aikakausi, joka tulee aina pysymään osana Suomen ja maailman historiaa. Sen vaikutukset ja seuraukset tuntuvat edelleen maailmassa monella tavalla, ja meidän tulee ottaa niistä opiksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *