kylmän kukkia

By | 22 huhtikuun, 2023

Kylmän kukkia – kaunis yhdistelmä kevättä ja pakkasta

Kun ajattelemme kukkia, monelle tulee mieleen lämpimät kesäpäivät ja täyteläiset, värikkäät kukkapenkkeineen. Kuitenkin myös talvella, pakkanen kiristyy ja lumi peittää maan, luonto yllättää kauneudellaan. Kylmän kukkia ovat sellaisia kukkia, jotka kestävät pakkasta ja saavat aikaan upeita näkymiä talvisessa maisemassa.

Kylmien kukkien joukossa on monia eri lajeja, joista suurin osa kukkii keväällä. Niiden kasvukausi alkaa jo syksyllä, kun maa on jo viilentynyt. Kylmän kukkia ovat muun muassa krookukset, lumikellot ja kevättähdet. Nämä kasvit ovat tunnettuja siitä, että jo muutamien lämpimien päivien jälkeen ne alkavat nousta maasta ja kukkiaan. Tämä on yksi kevään merkki monille, ja varsinkin viime vuosina etenevä ilmastonmuutos on hämmästyttänyt monia varhaisten kukintaan.

Kylmien kukkien lisäksi on myös talvikukkia. Näihin lukeutuvat muun muassa jouluruusut ja lumme. Nämä kasvit kukkivat talvella ja tuovat kaivattua lisäväriä mustaan ja valkoiseen talviseen maisemaan. Jouluruusu on perinteinen koristekasvi jouluna ja se kukkii nimensä mukaisesti joulun aikoihin. Lumpeet puolestaan kukkivat kesällä, mutta niiden lehdet ulottuvat yleensä aina lumen alle ja tuo ns. kahden maailman välillä sanottavan tunnelman. Myös kielo on kestävä kasvi talvella, ja tuoksuukin vielä hyvin voimakkaasti talvellakin.

Kylmään kukkivat kasvit ovat usein erityisen kestäviä, koska ne ovat sopeutuneet kylmään ilmastoon. Ne ovat kehittäneet erilaisia keinoja selviytyäkseen kylmästä, kuten esimerkiksi kyvyn napata auringonsäteitä tai kerätä ravinteita maan sisältä. Lisäksi ne pystyvät säätelemään solujensa nestepitoisuutta, jotta ne eivät jäätyisi.

Kylmän kukkia voi kasvattaa omassa pihassa tai parvekkeella, jos vain olosuhteet ovat oikeat. Niille sopii esimerkiksi aurinkoinen tai puolivarjoinen kasvupaikka ja hyvin valutettu multa. Monet kylmästä ilmastosta kotoisin olevat kasvit menestyvät hyvin Suomenkin olosuhteissa, kunhan ne saavat tarpeeksi auringonvaloa ja ravinteita.

Kylmän kukkia – kaunis yhdistelmä kevättä ja pakkasta. Nämä kukat tuovat eloa kaamokseen ja hymyn huulille jopa kylmimpinä päivinä. Niiden väriloistolla on ilo hemmotella silmiä, kun muu maailma on vielä pimennys. Kylmän kukkien ihailu on jotakin poikkeuksellisen kaunista ja tapahtuvaa.
.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *