kylmä vihloo hammasta

By | 21 huhtikuun, 2023

Kylmä vihlonta on yleinen ongelma monille ihmisille, ja se voi olla hyvin epämiellyttävä tunne. Hammasta vihloo usein, kun kylmä juoma tai ruoka osuu hampaan pintaan tai kun henkilö hengittää kylmää ilmaa suun kautta. Tämä oire johtuu yleensä pinnallisen hammaskiilteen vaurioitumisesta tai hammasytimen tulehduksesta.

Pinnallinen hammaskiilteen vaurioituminen johtuu usein pitkäaikaisesta happaman ruoan tai juoman kulutuksesta. Esimerkiksi usein nautittava cola tai sitruunamehu voivat kuluttaa hammaskiillettä ja paljastaa hampaan herkän sisäosan. Lisäksi hampaiden harjaaminen liian voimakkaasti tai väärässä kulmassa voi vaurioittaa hammaskiillettä ja aiheuttaa kylmän vihlomista.

Hammasytimen tulehdus sen sijaan johtuu yleensä syvemmän vaurion seurauksena. Esimerkiksi reikiintynyt hammas või vaurioitunut hammaspylväs voi johtaa hammasytimen tulehdukseen. Tämä aiheuttaa kipua ja herkkyyttä hampaassa, erityisesti kylmän tai kuuman aterian tai juoman nauttimisen yhteydessä.

Jotta voidaan hoitaa kylmä vihlontaa, on tärkeää selvittää sen syy. Jos kyseessä on pinnallisen hammaskiilteen vaurioituminen, on tärkeää välttää happamia juomia ja ruokia ja harjata hampaita hellävaraisesti oikeassa kulmassa. Hampaiden käyttäminen hammaskiillettä vahvistavilla hampaidenhoitotuotteilla ja hammaskiven poistoamalla hammaslääkärillä voi myös auttaa.

Jos kylmän vihlomisen syy on hammasytimen tulehdus, on tärkeää hakeutua hammaslääkärin hoitoon. Hoito saattaa sisältää hampaan täytön tai kruunun, juurihoidon tai jossain tapauksissa jopa hampaan poiston. Hammasytimen tulehdus on vakava sairaus ja hoito on tarpeen vaurioiden laajuuden tai leviämisen estämiseksi.

Kylmän vihlomisen estämiseksi on tärkeää huolehtia hampaiden hygieniasta, välttää happamia juomia ja ruokia ja hakeutua heti hammaslääkärin hoitoon, jos kylmän vihlaisun syystä on epäilys. Vaikka kylmän vihlominen voi olla epämiellyttävä, se on hoidettavissa ja potilas voi palata pian normaaliin elämään ilman epämukavuutta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *