kylmä sota suomi

By | 9 huhtikuun, 2023

Kylmä sota Suomessa: taistelua ideologioiden välillä

Kylmä sota oli aikakausi, joka vaikutti maailmanlaajuisesti ja jakoi kansakuntia kahtia. Yhdysvaltain ja Neuvostoliiton välillinen taistelu käytiin diplomaattisella, taloudellisella, sotilaallisella ja henkisellä tasolla. Vaikka kylmän sodan pääasiallinen näyttämö oli Yhdysvalloissa ja Neuvostoliitossa, sillä oli myös vaikutuksia pienemmille maille kuten Suomelle.

Suomi oli kylmän sodan aikana erityinen tapaus, sillä Suomi toimi kuin keinutaapeli idän ja lännen välillä. Toisen maailmansodan jälkeen Neuvostoliitto halusi suojella itärajaa ja turvata Leningradia, joten se painoi Suomea tiettyyn suuntaan. Suomi puolestaan halusi pitää kiinni länsimaisesta demokratiasta ja kieltäytyi ajamasta Neuvostoliiton asiaa. Suomi ei ollut aseellisessa konfliktissa Neuvostoliiton kanssa, mutta kylmän sodan aikana Suomi oli jatkuvasti Neuvostoliiton painostuksen kohteena.

Kylmän sodan aikana Suomessa oli monia näkyviä merkkejä siitä, että ideologiat olivat törmäyskurssilla. Tärkein esimerkki oli Kekkosen politiikka. Presidentti Urho Kekkonen oli tunnettu suhteistaan Neuvostoliiton kanssa ja hänen ajatuksensa Suomen ulkopoliittisesta asemasta olivat suuresti riippuvaisia Suomen naapurista. Kekkonen hyväksyi Neuvostoliiton puuttumisen Suomen sisäisiin asioihin. Kekkonen toimi Varsovan liiton maat Saksan vieressä Euroopan turvallisuuskonferenssissa, joka oli ensimmäinen kerta, kun Itä ja Länsi istuivat saman pöydän ääressä. Tämä oli yksi esimerkki siitä, kuinka Suomi breikkasi lännen solidaarisuudesta ja lähentyi Neuvostoliittoa.

Toinen esimerkki kylmän sodan vaikutuksista Suomessa oli Nokian omistussuhde. Nokian pääkonttori sijaitsee Suomessa, mutta Nokia oli omistuksessa joka kuului Amerikan puolelle. Nokian teknologia-insinöörit suunnittelivat matkapuhelimia, jotka käyttivät länsimaista teknologiaa, mutta silloin tällöin he joutuivat kansainvälisten pakotteiden kohteeksi, koska Neuvostoliitto ja sen liittolaismaat pyrkivät hankkimaan tietokoneen teknologiaa Nokialta. Tämä aiheutti suurta painetta Nokialle, ja se ajoi Suomen talouden monimutkaisuuden ytimeen.

Kylmän sodan aikana Suomessa oli myös nähtävissä ideologista taistelua taiteessa ja kirjallisuudessa. Kirjailijat joutuivat punnitsemaan sanojaan varoen välttämään herättämästä Neuvostoliiton viranomaisten huomiota. Niin kutsutut rauhanliikkeet, jotka saivat alkunsa 1950-luvun loppupuolella ja 1960-luvun alussa, yrittivät levittää rauhantekijöiden aatetta Neuvostoliiton ja Yhdysvaltain välille. Muutama merkittävä julkinen persoona, kuten Jouko Turkka ja Jörn Donner, hyötyivät primadonnan asemasta ajamalla erilaisia vasemmistolaisia aiheita.

On selvää, että kylmä sota vaikutti voimakkaasti Suomeen ja jakoi maan kahtia. Suomi onnistui kuitenkin pysymään puolueettomana, eikä se joutunut isompien maiden pyörteisiin. Yhdysvaltain ja Neuvostoliiton välinen jännite helpotti pian Berliinin muurin murtumisen jälkeen vuonna 1989, sillä tuolloin Suomi suhtautui lämpimästi Neuvosto-Saksaan ja ajoi omaa poliittista linjaansa. Tänä päivänä Suomi on onnistunut pysymään poliittisesti riippumattomana ja solmii suhteita niin Itä- kuin Länsi-Eurooppaan yhtä hyvin. Kylmä sota on mennyttä aikaa, mutta se jätti pysyvän jäljen Suomeen, joka on yhä merkityksellinen tänä päivänä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *