kuinka pitkään flunssa tarttuu

By | 6 toukokuun, 2023

Flunssa on yleinen virustauti, joka tarttuu helposti. Se leviää herkästi lähikontakteissa ilmassa olevien pisaroiden välityksellä. Tartuttavuusaika alkaa jo ennen ensimmäisten oireiden ilmenemistä ja voi jatkua vielä viikon oireiden häviämisen jälkeenkin.

Flunssan tarttuvuus alkaa yleensä 24-48 tuntia ennen ensimmäisten oireiden ilmenemistä ja voi jatkua aina 5-7 päivään asti oireiden alkamisen jälkeen. Se tarkoittaa, että flunssa tarttuu jopa viikon ajan oireiden häviämisen jälkeen. Tämä on erittäin tärkeä tieto, sillä se kertoo siitä, että flunssan leviämistä voi estää vain huolellisella hygienialla ja sairastamalla kotona riittävän pitkään.

Flunssan tartutuskyky vaihtelee henkilöstä toiseen. Joillakin ihmisillä flunssa voi tarttua helpommin kuin toisilla. Tartuttavuus voi myös vaihdella flunssan eri vaiheissa. Tartuttavuus on suurimmillaan ensimmäisten 2-3 päivän aikana oireiden alkamisesta. Sen jälkeen se vähenee nopeasti, mutta jatkuu vielä pitkään.

Flunssan levittämistä voi välttää hyvällä käsihygienialla ja yskimishygienialla. Kädet on pestävä usein, erityisesti ennen ruokailua, nenän niistämistä ja yskimistä. Yskiminen ja niistäminen on tehtävä kertakäyttöiseen nenäliinaan tai hihaan, ei käsiin. Jos flunssaiselta henkilöltä haluaa suojautua, kannattaa välttää lähikontaktia ja viettää aikaa samassa huoneessa vain suojaimet päällä.

Tärkeintä flunssan levittämisen estämisessä on kuitenkin sairastamisen kotona riittävän pitkään. Vaikka oireet olisivatkin jo hävinneet, tartuttavuus voi jatkua vielä pitkään. Osa flunssaviruksista voi pysyä ihmisessä jopa viikkoja tai kuukausia. Siksi on tärkeää, että flunssaa sairastavat ihmiset pysyvät kotona, kunnes ovat täysin terveitä. Näin estetään flunssan leviäminen ja suojataan muita lähipiirissä.

Vaikka flunssa voi tarttua helposti ja sen tartuttavuusaika on pitkä, levittämistä voi vähentää huolellisella hygienialla ja sairastamalla kotona riittävän pitkään. Muistathan siis pestä kätesi usein ja yskiä nenäliinaan tai hihaan. Jos tiedät olevasi flunssassa, pysy kotona, kunnes olet täysin terve. Näin suojaat muita flunssan leviämiseltä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *