kuinka nopeasti flunssa tarttuu

By | 6 toukokuun, 2023

Flunssa on yleinen hengitystieinfektio, jonka aiheuttaa influenssaviruksia. Virukset tarttuvat helposti ihmisestä toiseen ja aiheuttavat samankaltaisia oireita, kuten nenän tukkoisuutta, kurkkukipua, kuumeilua ja yskää. Tässä artikkelissa käymme läpi kuinka nopeasti flunssa tarttuu ja miten voit suojata itsesi ja läheisesi tartunnalta.

Flunssan tarttuminen tapahtuu yleensä kahtena tapana: ilmassa leviävien pisaroiden kautta ja kosketuksen kautta. Ilmassa leviävät pisarat muodostuvat yskimisen, aivastuksen tai puhumisen yhteydessä, ja ne voivat levitä jopa kahden metrin etäisyydelle. Kun toinen henkilö hengittää näitä pisaroita sisään, hän voi saada flunssan. Kosketuksen kautta flunssa tarttuu silloin, kun tartunnan saanut henkilö yskii, aivastaa tai koskettaa jotakin pintaa, joka on saastunut flunssaviruksilla. Kun toinen henkilö koskettaa tätä pintaa ja sen jälkeen koskettaa omaa nenäänsä, suutaan tai silmiään, hän voi saada flunssan.

Flunssa tarttuu nopeasti, yleensä jo päivä ennen kuin ensimmäiset oireet ilmaantuvat. Tartuttavuus on suurimmillaan noin neljäntenä päivänä oireiden alkamisen jälkeen ja vähenee sen jälkeen nopeasti. Flunssa tarttuu herkemmin lapsilta kuin aikuisilta ja vanhemmat ihmiset ovat myös alttiimpia saamaan tartunnan.

Flunssan tarttumiselta voi kuitenkin suojautua. Tässä muutamia vinkkejä:

1. Pese kätesi usein saippualla ja vedellä, etenkin ennen syömistä ja nenän, suun ja silmien koskettamista.

2. Vältä kättelyä ja halailua flunssan aikana.

3. Vältä koskemasta omaa nenää, suuta ja silmiä.

4. Pidä etäisyyttä flunssan saaneisiin henkilöihin ja vältä suuria väkijoukkoja.

5. Pidä huolta terveydestäsi ja syö hyvin, nuku tarpeeksi ja liiku säännöllisesti.

6. Pyyhkäise kädet käsidesillä, jos et voi pestä käsiäsi.

7. Suojaa suusi ja nenäsi kertakäyttöisellä nenäliinalla, kun yskit tai aivastat.

Flunssan tarttumisnopeus on nopea, mutta sen leviämistä voi estää. Pidä huolta hygieniasta ja pysy terveenä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *