kuinka kauan flunssa tarttuu

By | 6 huhtikuun, 2023

Flunssa on yleinen hengitystieinfektio, joka aiheutuu influenssaviruksista. Se leviää helposti ihmisestä toiseen, mutta kuinka kauan flunssa tarttuu?

Ensinnäkin on tärkeää huomata, että flunssan tartuntakyky vaihtelee sen mukaan, mikä virustyyppi on kyseessä. Esimerkiksi influenssavirukset leviävät nopeammin ja ovat tarttuvampia kuin tavalliset flunssavirukset. Lisäksi tartuntakyky voi vaihdella yksilöiden välillä, sillä se riippuu myös heidän vastustuskyvystään, iästään ja muista terveyteen liittyvistä tekijöistä.

Tärkein tapa, jolla flunssa tarttuu, on kosketus tartunnan saaneen henkilön kanssa tai hänen ympäristönsä kanssa. Esimerkiksi, jos henkilö yskii tai aivastaa, virukset leviävät helposti ilmassa olevien pisaroiden kautta. Lisäksi virukset voivat elää pinnoilla, kuten ovenkahvoissa ja pöytäpinnoilla, joten koskettaminen näitä pintoja voi myös levittää flunssan.

Yleisesti ottaen flunssan tartuntakyky kestää noin 1-2 vuorokautta ennen kuin henkilö alkaa oireilla. Tämä tarkoittaa, että henkilö voi levittää flunssaviruksia jo ennen kuin hän itse tietää olevansa tartunnan saanut. Infektio voi tarttua eteenpäin 5-7 päivän ajan ensimmäisten oireiden ilmaantumisen jälkeen.

On myös tärkeää huomata, että flunssan oireet voivat jatkua jopa viikon verran tai pidempään. Tällöin henkilö voi edelleen levittää viruksia, vaikka hän ei enää välttämättä tunne oireita. Jotkut henkilöt voivat myös olla flunssavirusten kantajia ilman oireita.

Mitä sitten voi tehdä flunssan tartuttamisen välttämiseksi? Tärkein keino on pestä käsiä säännöllisesti vedellä ja saippualla. Lisäksi flunssaa sairastavan henkilön tulisi välttää koskettamasta muita ihmisiä, pysyä kotona sairauden aikana, käyttää nenäliinaa yskimisen tai aivastamisen yhteydessä ja puhdistaa ympäristöään usein.

Kaiken kaikkiaan flunssan tarttumisesta on vaikeasti antaa tarkkaa aikaväliä, sillä se riippuu monista tekijöistä. Kuitenkin huolellinen hygienia ja varovaisuus flunssan levittämisen suhteen voivat auttaa estämään sen tartunnan leviämistä eteenpäin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *