kuinka kauan flunssa kestää

By | 12 huhtikuun, 2023

Flunssan kestoon vaikuttavat monet tekijät, kuten potilaan immuunijärjestelmän vahvuus, flunssaviruksen tyyppi ja iän vaikutus. Normaalisti flunssa kestää noin viikon, mutta joissakin tapauksissa flunssa voi kestää jopa kaksi viikkoa.

Ensimmäiset flunssan oireet ilmenevät yleensä 1-4 päivää viruksen saamisen jälkeen. Tässä vaiheessa oireet voivat olla lieviä, kuten vuotava nenä, kurkkukipu ja aivastelu. Tämä vaihe johtuu immuunijärjestelmän reaktiosta virukseen.

Päivien 4-6 aikana flunssan oireet voivat pahentua merkittävästi, esimerkiksi korkea kuume, yskä ja hengityksen vaikeudet. Tänä aikana viruksen määrä kehossa on korkeimmillaan, joten tämä ns. kliimaksivaihe on flunssan kannalta kriittinen.

7-10 päivän kohdalla flunssan oireet alkavat yleensä vähentyä. Immuniteetin vahvistuminen merkitsee viruksen määrän vähenemistä, kun taas potilas itse tuntee helpotusta. Tässä vaiheessa potilas voi jo alkaa palata normaaliin arkeensa.

Potilas voi kuitenkin tuntea olevansa edelleen väsynyt ja uupunut muutaman päivän ajan flunssan päättymisen jälkeen. Tämä johtuu luultavasti immuniteettijärjestelmän uupumuksesta flunssan aikana ja palautumisesta. Potilaan tulee antaa keholle tarvittava aika toipua ja levätä, koska liiallinen rasitus voi heikentää immunejärjestelmää.

Jotta voidaan nopeuttaa flunssasta toipumista ja lievittää oireita, on useita oireenmukaista hoitokeinoja saatavilla. Tällaisia keinoja ovat esimerkiksi nesteiden juominen, C-vitamiinin lisääminen, särkylääkkeiden käyttäminen kuumeen ja kivun lievittämiseksi sekä lepo ja lepoajan riittävä tuominen.

Kaiken kaikkiaan flunssan kesto voi vaihdella henkilöstä toiseen, mutta useimmat ihmiset toipuvat viikon kuluessa. Oireiden lievittäminen, riittävä uni ja levon saaminen ovat avain potilaan nopeaan toipumiseen ja flunssasta selviytymiseen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *