korvatulehdus flunssa

By | 25 toukokuun, 2023

Korvatulehdus on yksi yleinen flunssan komplikaatio, ja se voi olla erittäin kivulias. Korvatulehdus voi vaikuttaa mihin tahansa korvan osaan, ja se voi ilmetä sekä lapsilla että aikuisilla. Tässä artikkelissa käydään läpi korvatulehduksen yleisimpiä syitä, oireita ja hoitokeinoja.

Korvatulehduksen syyt

Korvatulehdus johtuu flunssan aiheuttamasta tukkeumasta korvan yläosiin. Tämä tukkeuma johtaa siihen, että korvassa esiintyy nesteen kerääntymistä, mikä johtaa tulehdukseen.

Korvatulehduksen oireet

Korvatulehdus voi aiheuttaa monia oireita kuten:

– Korvan kipua
– Korvan tukkoisuutta
– Kuulo-ongelmia
– Kuumetta
– Heikentynyttä kuulua

Tulehdus voi kestää muutamasta päivästä useisiin viikkoihin ja se voi vaikuttaa jopa tasapainoon. Usein korva-alue ympärillä voi olla kipeä ja turvonnut.

Korvatulehduksen hoito

Ensimmäinen askel korvatulehduksen hoidossa on tulehduksen oireiden lievittäminen. Tähän voi kuulua esimerkiksi kipulääkkeiden käyttö korvakivun lievittämiseksi. Myös kylmäpakkausten käyttö korvan ulkopuolella voi auttaa turvotuksen vähentämisessä.

Jos tulehdus on vakava ja kestää pidempään, voi lääkäri määrätä antibiootteja. Antibioottihoito on yleensä tarpeen, kun korvatulehdus aiheuttaa muita oireita, mukaan lukien kuumetta ja voimakasta kipua.

Korvatulehduksen ehkäisy

Vaikkakin korvatulehdus voi olla hankala välttää, on joitakin keinoja sen riskin pienentämiseksi. On erittäin tärkeää yskäistä ja aivastaa kunnolla, koska tämä vähentää flunssan tarttumisen riskiä. Myös käsien pesu on tärkeää, sillä monet virukset ja bakteerit leviävät kosketuksen kautta.

Yhteenveto

Korvatulehdus on yksi yleinen flunssan komplikaatio, joka voi aiheuttaa kovaa kipua. Korvan kipua voi lievittää esimerkiksi kipulääkkeillä ja kylmäpakkausten käytöllä. Tarvittaessa lääkäri voi määrätä antibiootteja tulehduksen hoidoksi. Ei ole taattu keinoa korvatulehduksen välttämiseksi, mutta käsien pesu ja oikeanlainen yskiminen ja aivastaminen voivat vähentää tartuntariskiä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *