korva lukossa flunssa

By | 12 huhtikuun, 2023

Korva lukossa flunssan aikana

Flunssa on yksi yleisimmistä syksy-talvi-kauden vaivoista. Se aiheuttaa usein erilaisia oireita, kuten muun muassa kuumetta, yskää ja nenän tukkoisuutta. Yksi epämiellyttävimmistä flunssan oireista on kuitenkin korvan lukkiutuminen.

Korvan lukkiutuminen flunssan aikana johtuu usein siitä, että tukkoinen nenä ei anna ilmaa kulkea vapaasti korvaan asti. Tämä aiheuttaa painetta korvassa ja saa sen tuntumaan lukkiutuneelta. Korva lukkiutuu yleensä ensin toisesta korvasta ja voi tuntua ikävältä tilanteissa, joissa tarvitaan hyvää kuuloa.

Korvan lukkiutumisen lievittämiseksi on olemassa muutamia keinoja, joita voit kokeilla kotona:

1. Puhallusmenetelmä: Sulje suusi ja purista sieraimet kiinni. Puhalla ilmaa varovasti nenän kautta yhteen sieraimeen ja pidä toinen kiinni. Tämä auttaa avamaan korvan putkiston ja helpottamaan korvan painetta.

2. Suolavesi: Suolavesi auttaa nenän tukkoisuuteen ja voi helpottaa myös korvan tuntua. Voit käyttää apteekista ostettua suolavesiliuosta tai valmistaa sen itse sekoittamalla teelusikallisen suolaa litraan lämmintä vettä. Kallista päätäsi sivulle ja kaada suolavettä toiseen sieraimeen. Anna sen valua läpi ja sylje se sitten ulos sieraimesta tai nielaise.

3. Purukumi: Purukumin pureskelu auttaa avaamaan Eustakion putken, joka yhdistää nenän ja korvan. Kun putki avautuu, korvaan pystyy kiertämään enemmän ilmaa ja sen paine helpottuu.

On tärkeää muistaa, että korvakäytävä on herkkä alue ja sitä tulee käsitellä varoen. Älä käytä esimerkiksi vanupuikkoa korvan puhdistamiseen, sillä se saattaa vahingoittaa korvan herkkää ihoa tai jopa työntää vaivan syvemmälle korvakäytävään.

Mikäli korvan lukkiutuminen jatkuu pitkään tai siihen liittyy voimakasta kipua, kannattaa ottaa yhteyttä lääkäriin. Lääkäri voi tarkistaa korvatilanteen ja arvioida, onko tarpeen määrätä esimerkiksi korvatippoja.

Kokonaisuudessaan korvan lukkiutuminen flunssan aikana on ikävä vaiva, mutta usein se helpottaa, kun flunssa alkaa laantua. Oireisiin voi kuitenkin lievitystä saada erilaisin kotikonstein ja mikäli ongelma jatkuu, on hyvä kääntyä ammattilaisen puoleen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *