kestääkö hortensia kylmää

By | 11 huhtikuun, 2023

Hortensia on suosittu puutarhakasvi, joka kukkii kauniisti kesäkuukausina. Useat puutarhaharrastajat kuitenkin miettivät, kestääkö hortensia kylmää ja miten sen hoito tulee järjestää talvikaudella.

Hortensian kestävyys riippuu lajikkeesta ja kasvupaikasta. Joitain lajikkeita kasvatetaan vain sisätiloissa tai kesäaikaan ulkona, jolloin ne tulee siirtää sisätiloihin talveksi. Useimmat lajikkeet ovat kuitenkin kestäviä ainakin keskialueilla, ja niitä voi kasvattaa ulkona ympäri vuoden.

Hortensian hoito talvella on tärkeää, jotta kasvi säilyisi terveenä ja kukkii uudelleen seuraavana vuonna. Lajikkeet, jotka kukkivat vain kerran kesässä (kuten ’Annabelle’ ja ’Grandiflora’), leikataan alas syksyllä. Ne kestävät kylmää paremmin ja kasvavat takaisin keväällä.

Kukkivien hortensioiden (kuten ’Endless Summer’) kohdalla hoito vaatii hieman enemmän huomiota. Ne kannattaa peittää talvisin esimerkiksi havuoksailla tai giftigeellä, jotta ne eivät vaurioidu pakkasesta. Ne myös tarvitsevat riittävästi kosteutta talvella, joten pensasta kannattaa kastella säännöllisesti, jos talvella on kuivaa.

Hortensia voidaan myös istuttaa ruukkuun ja siirtää sisätiloihin talveksi. Ruukkukasvit kaipaavat hieman enemmän hoitoa talvella, joten niille tulee varmistaa riittävä kosteus ja valaistus.

Kaiken kaikkiaan hortensian kestävyys riippuu siis lajikkeesta ja kasvupaikasta, mutta useimmat lajikkeista kestävät kylmää ainakin keskialueilla. Talvella kasville kannattaa tarjota riittävästi kosteutta ja suojaa pakkaselta, jotta se voi kukkia uudelleen seuraavana kesänä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *