kaulan imusolmukkeet kipeät flunssa

By | 21 huhtikuun, 2023

Kaulan imusolmukkeet kipeytyvät usein flunssan tai muun hengitystieinfektion yhteydessä. Kipeä imusolmuke tuntuu kosketeltaessa pienenä, kovana kyhmynä kaulan sivulla tai takana. Usein imusolmukkeiden aristus häviää itsestään flunssan paranemisen myötä, mutta joskus kipeät imusolmukkeet voivat viitata vakavampiin tauteihin.

Imusolmukkeet ovat kehon osa, joka auttaa torjumaan infektioita ja muita taudinaiheuttajia. Kun elimistö kohtaa taudinaiheuttajan, imusolmukkeiden sisällä olevat valkosolut aktivoituvat ja alkavat tuottaa vasta-aineita. Imusolmukkeet voivat suurentua ja kipeytyä tämän prosessin seurauksena.

Flunssan tai hengitystieinfektion aikana imusolmukkeet saattavat suurentua ja kipeytyä etenkin kaulan alueella, sillä hengitystieinfektioita aiheuttavat usein virukset vaikuttavat ensisijaisesti ylähengitysteihin. Kipeät imusolmukkeet voivat tällöin olla kehon tapa ilmoittaa infektiosta ja pyrkiä torjumaan sitä.

Jos kipeän imusolmukkeen lisäksi on muita oireita, kuten kuume, lihassärkyä tai voimakasta väsymystä, kannattaa hakeutua lääkärin hoitoon. Näitä oireita esiintyy yleisimmin virusten aiheuttamissa infektioissa, mutta ne voivat myös liittyä esimerkiksi bakteeri-infektioon tai johonkin muuhun sairauteen.

Lääkärin vastaanotolla kipeän imusolmukkeen syynä voidaan tehdä tarkempi tutkimus, esimerkiksi ultraäänitutkimuksen avulla. Tarvittaessa imusolmukkeesta voidaan ottaa näyte ja tutkia sen soluja laboratoriossa.

Ensisijaisesti kaulan imusolmukkeiden kipeyteen flunssan aikana voidaan kuitenkin hoitaa oireenmukaisesti. Riittävä lepo ja nesteytys ovat tärkeitä kehon tukemiseksi infektiota vastaan. Kipua voi lievittää särkylääkkeillä, kuten parasetamolilla tai ibuprofeenilla. Kaulan imusolmukkeiden kipeytymistä voi myös helpottaa käyttämällä kylmäpakkauksia tai lämpöhoidon tapauksessa esimerkiksi lämpimää käärettä.

Kaiken kaikkiaan kaulan imusolmukkeiden kipeytyminen flunssan aikana on yleinen ja useimmiten vaaraton oire. Jos kuitenkin esiintyy muita oireita tai oireet jatkuvat pitkään, kannattaa hakeutua lääkärin tutkimuksiin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *