jaakko kylmä kivi

By | 27 huhtikuun, 2023

Jaakko Kylmä-Kivi oli suomalainen journalisti, kirjailija ja kriitikko, joka tunnetaan erityisesti urastaan kulttuurijournalismin parissa. Hän syntyi vuonna 1938 Helsingissä ja kuoli vuonna 2008.

Kylmä-Kiven ura alkoi 1960-luvulla, kun hän aloitti työteltä palveluksessa Helsingin Sanomien kulttuuritoimituksessa. Hän kirjoitti toimittajanuransa aikana niin musiikista, kirjallisuudesta kuin teatteristakin, ja hänet tunnettiin tinkimättömänä ja analyyttisena kriitikkona. Kylmä-Kivi oli myös poikkeuksellisen monipuolinen, ja hän kirjoitti aiheista laidasta laitaan – hänen käsittelemänsä teokset vaihtelivat monimutkaisista modernistisista romaaneista aina rock-kappaleiden sanoituksiin asti.

Kylmä-Kivi esiintyi myös itse kirjailijana, ja hän julkaisi useita teoksia elämänsä aikana. Hänen tunnetuin teoksensa on vuonna 1978 ilmestynyt ”Murheellisten laulujen maa”, joka käsittelee suomalaisen rock-musiikin nousua ja kehittymistä 1960-luvulta alkaen. Kirja on edelleen tärkeä dokumentti suomalaisen musiikin historiassa.

Kylmä-Kiven kirjallinen tuotanto käsittelee usein suomalaisen kulttuurin ja yhteiskunnan kipupisteitä, ja hän oli tunnettu erityisesti terävistä yhteiskunnallisista kommenteistaan. Hän oli myös usein erimielinen valtavirran kanssa, ja hän piti kynäänsä jatkuvasti vireessä kritisoidakseen niin hallituksen poliittisia päätöksiä kuin yleistä ajattelutapaa.

Kylmä-Kiven merkitys suomalaiselle journalismille ja kulttuurielämälle on vaikea yliarvioida. Hänen avullaan suomalaisesta kulttuurista tuli yhä arvostetumpi, ja hän on edelleen vaikuttava esimerkki tinkimättömästä ja lupaavasta journalismin tekijästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *