influenssa vai flunssa

By | 21 huhtikuun, 2023

Influenssa vai flunssa – mikä se oikeastaan on?

Monet meistä kärsivät flunssasta tai influenssasta talvisaikaan. Näiden kahden sairauden oireet voivat olla hyvin samankaltaisia, mutta ne eroavat toisistaan niin virusten kuin vakavuudenkin suhteen.

Flunssa on hengitystieinfektio, joka johtuu yleensä rhinoviruksesta tai koronaviruksesta. Flunssaoireisiin kuuluvat kuume, nenän vuotaminen, yskä, kurkkukipu, päänsärky, lihassärky ja väsymys. Flunssa kestää yleensä noin viikon, mutta oireet voivat jatkua pidempäänkin.

Influenssa on vakavampi sairaus kuin flunssa ja se johtuu influenssaviruksista. Influenssan oireisiin kuuluu usein korkea kuume, hikoilu, yskä, kurkkukipu, lihassärky, päänsärky ja voimakas väsymys. Influenssa voi myös aiheuttaa vakavia komplikaatioita, kuten keuhkokuumeen ja henkeä uhkaavan keuhkovaurion. Influenssa on yleensä flunssaa vakavampi ja kestää noin viikon.

Flunssan ja influenssan ehkäisyyn kannattaa kiinnittää huomiota. Tärkeimmät keinot ovat hyvä käsihygienia, kuten käsien peseminen saippualla ja veden alla sairastumisen aikana, sekä rokotus. Influenssarokote on saatavilla jokaiselle ja sitä suositellaan erityisesti riskiryhmille, kuten yli 65-vuotiaille, raskaana oleville, pienille lapsille ja henkilöille, joilla on perussairauksia.

Mikäli oireet ovat vakavia ja jatkuvat yli viikon, on syytä hakeutua lääkärin hoitoon. Lääkäri voi määrätä viruslääkkeitä ja tarvittaessa lähettää potilaan jatkohoitoon.

Joko sinä tiedät eron flunssan ja influenssan välillä? Vaikka oireet voivat olla samankaltaisia, perimmäinen syy on erilainen. Flunssa on yleisempi ja yleensä lievempi, mutta influenssan komplikaatiot voivat olla erittäin vaarallisia. Muista siis huolehtia hyvinvoinnistasi ja käyttää ehkäisykeinoja sairauksia vastaan!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *