imetys flunssa

By | 24 toukokuun, 2023

Imetyksen jatkaminen flunssan aikana on yleinen kysymys äitien keskuudessa. Monet äidit pelkäävät, että flunssa siirtyy vauvaan ja miettivät, onko imetys turvallista flunssan aikana. Imetys on kuitenkin turvallista, ja se on jopa yksi parhaista tavoista suojata vauvaa flunssalta.

Flunssaa aiheuttavat virukset tarttuvat yleensä pisaratartuntana, kun henkilö aivastaa, yskii tai puhuu. Virukset voivat tarttua myös kosketuksen kautta, kun käytetään samaa pyyhettä, kupposta tai astiaa. Flunssavirus voi siirtyä imettävältä äidiltä vauvaan samalla tavalla kuin muidenkin ihmisten kautta, mutta tällaiset tapaukset ovat harvinaisia.

Imetys on turvallista flunssan aikana, sillä rintamaidon immunologiset tekijät suojaavat vauvaa flunssalta. Imettävän äidin vasta-aineet siirtyvät vauvaan maidon kautta, ja tämä auttaa vauvaa torjumaan infektioita. Tutkimukset ovat osoittaneet, että imetyksen jatkaminen flunssan aikana vähentää vauvan infektioriskiä ja voi jopa lyhentää flunssan kestoa.

On kuitenkin hyvä muistaa, että imettävä äiti voi tartuttaa flunssan vauvaan muilla tavoin, kuten puhumalla tai hengittämällä lähellä vauvaa. Siksi on tärkeää käyttää käsidesiä ja peittää suu ja nenä, kun yskit tai aivastat. On myös hyvä välttää suutelemasta vauvaa tai nuolemasta tutti ennen kuin on pessyt kädet huolellisesti ja varmistanut, ettei ole tartuntariskiä.

Jos flunssaoireet ovat vakavia, imettävän äidin on tärkeää hakeutua lääkäriin ja noudattaa lääketieteellistä hoitoa. Lääkkeiden käyttöä imetysaikana on kuitenkin syytä välttää, ellei lääkäri erikseen määrää turvallista lääkettä. Käytännössä kaikki kuumelääkkeet ja särkylääkkeet ovat turvallisia käyttää imetyksen yhteydessä, mutta esimerkiksi yskänlääkkeitä sekä flunssan hoitoon tarkoitettuja viruslääkkeitä on syytä käyttää vain lääkärin ohjeiden mukaan.

Yhteenvetona voidaan todeta, että imetys on turvallista flunssan aikana. Imettävän äidin vasta-aineet suojaavat vauvaa flunssalta ja vähentävät infektioriskiä. Kuitenkin tartuntariski on olemassa, ja imettävän äidin on tärkeää huolehtia hygieniasta ja välttää lähikontaktia vauvan kanssa flunssan aikana. Tarvittaessa lääkärin ohjeiden mukainen hoito on tärkeää, mutta suurin osa flunssaa aiheuttavista viruksista paranee ilman lääkkeiden käyttöä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *