Flunssa

By | 4 huhtikuun, 2023

Flunssa on yleinen virustauti, joka vaikuttaa hengitysteihin. Se aiheuttaa yleensä kuumeen, yskän, nenän tukkoisuuden, kurkkukivun ja lihaskivut. Flunssaa kutsutaan myös influenssaksi. Se leviää helposti ihmisestä toiseen ilmateitse, esimerkiksi yskimisen tai aivastamisen kautta.

Flunssan oireisiin kuuluu usein kuume, joka voi nousta korkeaksi. Lisäksi flunssan aikana voi esiintyä lihaskipuja ja päänsärkyä. Nenä voi olla tukossa tai vuotaa. Kurkku voi olla kipeä ja yskää voi esiintyä. Flunssan oireet kestävät yleensä muutaman päivän tai viikon, ja sen aikana on tärkeää huolehtia riittävästä levosta ja nesteytyksestä.

Flunssan hoitoon ei ole varsinaista parannuskeinoa, vaan oireiden lievittäminen on tärkeintä. Päänsärkyä ja lihaskipuja voi lievittää kipulääkkeillä. Nenän tukkoisuutta voi helpottaa nenäsumutteilla. Kurkkukipua voi lievittää pastilleilla tai kaulahuivilla kaulan ympärillä. Lepo ja nesteytys ovat myös tärkeitä flunssan hoidossa.

Flunssaa voi ehkäistä hyvällä hygienialla. Käsienpesu on tärkeää, etenkin flunssakaudella. Yskiminen ja aivastaminen tulee peittää nenäliinalla tai hihaan. Yleisten tilojen kuten koulujen ja työpaikkojen pintojen säännöllinen puhdistaminen estää virusten leviämistä.

Flunssa voi olla vaarallinen riskiryhmille, kuten heikkokuntoisille tai ikäihmisille. Influenssarokote on hyvä keino suojautua flunssalta. Se suositellaan erityisesti riskiryhmiin kuuluville. Jos flunssan oireisiin liittyy korkea kuume ja hengenahdistus, on tärkeää hakeutua lääkärin hoitoon.

Kaiken kaikkiaan flunssa on yleinen virustauti, jonka oireita voi lievittää lepäämällä, nesteyttämällä sekä oireita lievittävillä lääkkeillä. Flunssan leviämistä voi ehkäistä hyvällä hygienialla. Riskiryhmille suositellaan influenssarokotetta flunssan ehkäisemiseksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *