flunssa vai influenssa

By | 13 huhtikuun, 2023

Flunssa vai influenssa – tunnista oireet ja hoida oikein

Monet meistä kärsivät vuosittain vilustumisesta ja flunssasta tai influenssasta. Nämä kaksi tautia ovat kuitenkin erilaisia, vaikka niiden oireet voivatkin olla samankaltaisia. Tässä artikkelissa käymme läpi niiden eroja sekä miten niitä voidaan hoitaa oikein.

Flunssan oireet ja hoito

Flunssan aiheuttaa usein influenssavirusta heikompi rinovirus. Tyypillisiä flunssan oireita ovat nenän tukkoisuus, kurkkukipu, yskä ja mahdollisesti kuume. Flunssa ei yleensä kestä kuin muutaman päivän, mutta oireet voivat kestää pidempäänkin. Flunssan hoitaminen kotikonstein on usein hyvin tehokasta. Hyvä lepo, runsas juominen ja oireiden lievittäminen kuumalla juomalla, nenäsumutteilla ja yskänlääkkeillä ovat usein tarpeeksi. Mikäli flunssan oireet jatkuvat kuitenkin yli viikon, kannattaa ottaa yhteyttä lääkäriin.

Influenssan oireet ja hoito

Influenssaa aiheuttavat influenssavirukset A ja B. Influenssa on flunssaa vakavampi tauti, johon voi liittyä korkea kuume, päänsärky, lihaskivut ja hengitystieoireet. Influenssaan voidaan saada rokote, mutta sitä ei valitettavasti ole tarjolla kaikille. Influenssan hoito perustuu oireiden hoitamiseen ja lepoon, mutta influenssalääkitystä voidaan myös käyttää. Influenssalääkkeet ovat tehokkaita taudin alkuvaiheessa, joten niiden käyttö kannattaa aloittaa mahdollisimman aikaisin.

Milloin hakeutua lääkäriin?

Jos flunssan oireet kestävät yli viikon, on hyvä käydä lääkärin vastaanotolla. Myös hyvin voimakkaat flunssan tai influenssan oireet voivat vaatia lääkärissä käymisen. Mikäli sinulla on kuumetta, hengenahdistusta tai erittäin voimakkaita oireita, ota yhteyttä lääkäriin mahdollisimman pian.

Yhteenveto

Flunssa ja influenssa ovat kaksi erilaista tautia, jotka aiheuttavat samankaltaisia oireita. Flunssaa aiheuttaa rinovirus ja influenssaa influenssavirukset A ja B. Flunssan hoitaminen kotikonstein on usein tehokasta, kun taas influenssan oireiden hoitamiseen voidaan tarvita lääkitystä. Jos oireet kestävät yli viikon tai ovat hyvin voimakkaita, kannattaa olla yhteydessä lääkäriin. Muista myös huolehtia hygieniasta, sillä flunssa ja influenssa tarttuvat herkästi pisaratartuntana.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *