flunssa tartuttavuus

By | 9 huhtikuun, 2023

Flunssa on virusperäinen tauti, joka tarttuu helposti ihmiseltä toiselle. Flunssaa aiheuttavat influenssavirukset, joita on useita erilaisia. Flunssan tartuttavuus on korkea ja se leviää erityisesti pisaratartuntana sekä kosketustartuntana.

Pisaratartunta tarkoittaa sitä, että flunssavirus leviää ihmisestä toiseen, kun hän yskii, aivastaa, puhuu tai laulaa. Pisarat kulkeutuvat ilman mukana ja voivat tartuttaa ihmisiä, jotka ovat lähellä flunssapotilasta. Pisaratartunnan voi saada myös esimerkiksi koskettamalla jotakin tartunnan saaneen kättä tai esinettä, ja sen jälkeen koskettamalla itseänsä esimerkiksi nenää, suuta tai silmiä.

Flunssan tartuttavuus on suurimmillaan ensimmäisten oireiden ilmaantuessa, mutta virus voi levitä myös oireettomana. Flunssa leviää helposti erityisesti silloin, kun ihmiset ovat lähellä toisiaan, kuten esimerkiksi koululuokassa, päiväkodissa, työpaikalla tai julkisessa liikenteessä.

Flunssa tartuttaa usein lapsia, koululaisia ja opiskelijoita. Heidän immuunijärjestelmänsä ei ehkä ole vielä kehittynyt täysin, ja heillä on usein läheisempiä kontakteja muiden ihmisten kanssa. Myös vanhukset ja muut riskiryhmät ovat alttiita saamaan flunssan.

Flunssan tartuttavuutta voi vähentää hyvä käsihygienia. Kädet kannattaa pestä huolellisesti saippualla ja vedellä, kun on koskenut esimerkiksi ovenkahvoihin, kaiteisiin, rahoihin tai muihin yhteiskäyttöisiin esineisiin. Käsiä kannattaa pestä myös ennen ruokailua sekä sen jälkeen, kun on ollut ulkona tai yskinyt tai aivastanut. Flunssaa voi ehkäistä myös välttämällä lähikontakteja flunssapotilaiden kanssa sekä peittämällä suun ja nenän aivastaessa tai yskiessä. Flunssan tartuttavuutta voidaan vähentää myös ottamalla flunssarokote, joka auttaa ehkäisemään flunssaa ja lieventämään sen oireita.

Flunssa tarttuu herkästi, mutta hyvällä hygienialla ja varovaisuudella sitä voi ehkäistä. Flunssan oireet voivat olla hyvin epämiellyttäviä ja saada aikaan jopa sairausloman tarpeen. Tartuntojen välttäminen on siis tärkeää niin yksilön kuin yhteiskunnan kannalta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *