flunssa silmien kirvely

By | 22 toukokuun, 2023

Flunssa on yleinen virustauti, joka iskee usein talvikuukausina. Flunssan oireisiin kuuluu yskä, nuha, kurkkukipu ja kuume. Monet flunssapoteista kokevat myös silmien kirvelyä tai ärsytystä. Tämä oire voi vaikuttaa häiritsevästi arkeen ja heikentää elämänlaatua. Tässä artikkelissa käymme läpi syitä silmien kirvelylle flunssan aikana ja miten sitä voi lievittää.

Silmien kirvely flunssan aikana johtuu yleensä siitä, että virustauti aiheuttaa silmäluomien turvotusta ja sidekalvon ärsytystä. Tämän seurauksena silmät voivat tuntua kuivilta, kirveleviltä tai pistäviltä. Joissakin tapauksissa flunssa voi aiheuttaa myös sidekalvontulehduksen, joka voi ilmetä punaisina, ärtyneinä ja rähmäisinä silminä.

Silmien hoitaminen flunssan aikana voi auttaa lievittämään oireita. Ensinnäkin on tärkeää lepää silmiä riittävästi flunssan aikana. Vältä yhtämittaista tietokoneen tai puhelimen käyttöä ja ota lepotaukoja silloin tällöin. Voit myös levähtää silmät kiinni hetken aikaa ja antaa silmille lepoa. Huolehdi myös siitä, että silmälasit tai piilolinssit ovat puhtaat ja hyväkuntoiset.

Flunssan aikana on myös hyvä juoda tarpeeksi vettä, jotta silmien ja koko kehon neste- ja elektrolyyttitasot pysyvät tasapainossa. Yleensä 8-10 lasia vettä päivässä riittää, ja lisäksi voi nauttia esimerkiksi kasvisten tai hedelmien runsaskuituiset välipalat.

Silmien kirvelyä flunssan aikana voi helpottaa myös kosteuttavilla silmätipoilla. Voit kysyä apteekista sopivaa tuotetta, joka kosteuttaa ja lievittää silmien ärsytystä. Apteekista löytyy myös erilaisia sideharsoside- ja -voidevaihtoehtoja, jotka auttavat suojaamaan silmiä ulkoisilta ärsytyksiltä.

Mikäli silmien kirvely tai ärtyminen jatkuu useita päiviä tai huomaat muita silmäongelmia, kannattaa ottaa yhteys optikkoosi tai silmälääkäriin. He voivat tutkia silmät tarkemmin ja määrätä tarvittaessa esimerkiksi antibioottikuurin, jos kyseessä on sidekalvontulehdus.

Yhteenvetona voidaan todeta, että flunssan aikana silmien kirvely on yleinen vaiva, mutta sen oireita voi lievittää lepäämällä silmiä riittävästi, juomalla tarpeeksi vettä ja käyttämällä kosteuttavia silmätippoja. Jos oireet jatkuvat tai huomaat muita silmäongelmia, kannattaa kääntyä asiantuntijan puoleen. Hyvä huolenpito auttaa palautumaan flunssasta nopeammin ja parantaa elämänlaatua.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *