flunssa rintakipu

By | 4 toukokuun, 2023

Flunssa ja rintakipu ovat kaksi erillistä sairautta, mutta ne voivat joskus esiintyä yhdessä. Flunssa eli influenssa on virusperäinen infektio, joka vaikuttaa yleensä hengitysteihin. Rintakipu taas voi olla merkki monesta eri sairaudesta tai tilasta, esimerkiksi sydänkohtauksesta, keuhkokuumeesta tai jopa stressistä.

Flunssan yhteydessä rintakipu on yleensä lievää ja tilapäistä. Se voi johtua yskimisestä tai aivastamisesta, kun rintalihakset joutuvat tekemään enemmän työtä kuin normaalisti. Joskus flunssan yhteydessä voi myös esiintyä keuhkopussin tulehdus eli pleuriitti, joka aiheuttaa voimakasta kipua rinnassa. Pleuriittiin liittyy yleensä myös hengitysvaikeuksia ja kuumeilua.

Jos rintakipu ei ole lievää ja tilapäistä, vaan siihen liittyy muita oireita, kuten hengenahdistusta, rintakipua säteilemässä käsivarsiin tai kaulaan, pahoinvointia tai huimausta, on syytä hakeutua välittömästi lääkärin hoitoon. Nämä voivat olla merkkejä vakavammasta tilasta, kuten sydänkohtauksesta tai keuhkoveritulpasta.

Flunssan ja rintakivun hoidossa tärkeintä on lepo ja riittävä nesteen saanti. Lääkärin määräämät kipulääkkeet voivat auttaa lievittämään kipua ja kuumelääke alentaa kuumetta. Lääkäri voi myös määrätä antibiootteja, jos on syytä epäillä bakteeriperäistä infektiota, kuten keuhkokuumetta.

Flunssan ja rintakivun ehkäisyyn parhaita keinoja ovat hyvä käsihygienia ja rokotukset. Käsien peseminen saippualla ja vedellä tai käsidesinfiointi vähentää virusten leviämistä ja rokotukset puolestaan auttavat ehkäisemään flunssan tarttumista.

Yhteenvetona voidaan todeta, että flunssan ja rintakivun yhteys on yleensä tilapäinen ja lievä, mutta jos rintakipuun liittyy muita oireita, on syytä hakeutua välittömästi lääkärin hoitoon. Tärkeintä flunssan ja rintakivun hoidossa on lepo ja riittävä nesteen saanti, ja ehkäisyssä kannattaa panostaa hyvään käsihygieniaan ja rokotuksiin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *