flunssa milloin lääkäriin

By | 16 huhtikuun, 2023

Flunssa on yleinen virustauti, joka vaikuttaa hengitysteihin. Oireita ovat muun muassa yskä, kurkkukipu, nuha, väsymys, lihassärky ja kuumetta. Useimmiten flunssa paranee itsestään kotihoidolla, mutta joskus on tarpeen käydä lääkärissä.

Kun flunssa puhkeaa, ensimmäinen hoito on levähdys ja runsas nesteytys. Flunssan oireita voi lievittää apteekista saatavilla kipu- ja särkylääkkeillä, nenäsumutteilla ja kurkkukarkkeilla. Kasvomaskin käyttöä suositellaan myös silloin, kun sairastaa flunssaa välttääkseen viruksen leviämistä.

Lääkäriin on syytä hakeutua, jos flunssan oireet pitkittyvät tai pahenevat. Erityisesti jos flunssa alkaa keuhko-oireilla, kuten hengenahdistuksella ja rintakivulla, on tärkeää hakeutua lääkärin hoitoon. Myös korkea kuume (yli 39 astetta), huimaus tai tajunnan häiriöt ovat merkkejä siitä, että lääkäriin on syytä hakeutua.

Riskiryhmään kuuluvien, kuten iäkkäiden ihmisten, raskaana olevien, sydän- ja keuhkosairauksia sairastavien ja immunosupressiivista hoitoa saavien henkilöiden on myös syytä hakeutua nopeasti lääkäriin. Heillä flunssa voi johtaa komplikaatioihin, kuten keuhkokuumeeseen.

Flunssan hoitoon ei ole olemassa varsinaista hoitoa, sillä flunssaa aiheuttavat virukset eivät ole hoidettavissa antibiooteilla. Antibioottikuuri on tarkoitettu bakteerin aiheuttamiin infektioihin eikä sen käytöstä ole hyötyä flunssassa. Lääkäri voi kuitenkin määrätä flunssan oireiden hoitoon tehokkaampia lääkkeitä, kuten dekongestantteja tai viruslääkkeitä.

Jotta flunssan leviämistä voitaisiin estää, on tärkeää noudattaa hygieniaohjeita. Flunssan aikana tulee välttää lähikontakteja muiden ihmisten kanssa ja käyttää kasvomaskia julkisilla paikoilla. Flunssaa sairastavan tulee myös käyttää kertakäyttönenäliinoja yskimisen ja aivastamisen yhteydessä sekä pestä kädet usein saippualla ja vedellä.

Yhteenvetona voidaan todeta, että flunssa paranee useimmiten kotihoidolla. Lääkäriin on syytä hakeutua, jos flunssan oireet pitkittyvät tai pahenevat tai jos flunssa alkaa keuhko-oireilla. Riskiryhmään kuuluvien henkilöiden tulee olla erityisen tarkkana flunssan suhteen ja hakeutua nopeasti lääkärin hoitoon. Hygieniaohjeita noudattamalla voidaan estää flunssan leviämistä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *