flunssa makuaisti

By | 20 huhtikuun, 2023

Flunssa voi rasittaa meitä monin tavoin, mutta yksi sen ikävimmistä oireista on makuaistin heikentyminen. Monet flunssan sairastaneet ovatkin saattaneet kokea ruuan maistuvan oudolta tai jopa mauttomalta taudin aikana.

Flunssan aiheuttama makuaistin häiriö johtuu useimmiten tukkoisuudesta nenässä ja kurkussa, joka haittaa hajuaistia ja vaikuttaa siten myös makuaistiin. Koska hajuaisti ja makuaisti ovat tiiviisti yhteydessä toisiinsa, voi jopa värisyttävästi makuhermoja stimuloiva ruoka maistua flunssan aikana aivan mitäänsanomattomalta.

Flunssa voi vaikuttaa eri tavoin eri ihmisiin, ja jotkut saattavatkin kokea makuaistinsa palautuvan hyvin nopeasti flunssan jälkeen. Toisilla taas voi kestää pidempään, jopa muutamia viikkoja, ennen kuin maku- ja hajuaistit palaavat normaaliksi.

On tärkeää huolehtia hyvästä ravinnosta flunssan aikana, jotta elimistö saa tarvitsemansa ravintoaineet taistellessaan taudin kanssa. Jos ruoka ei maistu tai sen maku on muuttunut flunssan takia, kannattaa kokeilla muita ruokia tai mausteita, jotka saattavat maistua paremmalta. Esimerkiksi voimakkaammin maustetut ruoat tai makeiset voivat tuntua paremmilta flunssan aikana.

On myös hyvä muistaa, että flunssa on tarttuva tauti, joten kannattaa huolehtia hygieniasta mahdollisimman tarkasti. Flunssan oireiden kestoa voi lyhentää levolla, riittävällä nesteytyksellä ja tarvittaessa lääkityksellä.

Vaikka flunssa voi olla ikävä kokemus, on hyvä muistaa, että se on useimmiten itsestään paraneva tauti. Kärsivällisyydellä ja huolellisella hoidolla flunssan oireet saadaan kuitenkin kuriin, ja niin maku- ja hajuaistitkin palautuvat ennalleen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *