flunssa kuolleisuus

By | 16 huhtikuun, 2023

Flunssa on yleinen hengitystietulehdus, joka aiheuttaa vuosittain miljoonien ihmisten sairastumisen ympäri maailmaa. Useimmat flunssat ovat lieviä ja paranevat ilman lääkitystä, mutta joillakin flunssavirusinfektioihin liittyy vakavia komplikaatioita, jotka voivat johtaa kuolemaan.

Flunssan aiheuttamat kuolemat ovat yleensä seurausta keuhkokuumeesta, joka on vakava keuhkojen tulehdus. Keuhkokuume on yleisin flunssan komplikaatio ja se voi olla hengenvaarallinen erityisesti iäkkäille ihmisille, immuunipuutteisille henkilöille ja muille riskiryhmille, kuten sydänpotilaille ja diabeetikoille.

Maailman terveysjärjestö (WHO) arvioi, että vuosittain noin 3-5 miljoonaa vakavaa flunssatapausta johtaa keuhkokuumeeseen ja noin 290 000–650 000 kuolemaan. Suurin osa näistä kuolemista tapahtuu kehittyvissä maissa, joissa lääketieteellinen hoito ei välttämättä ole riittävää.

Flunssan aiheuttama kuolleisuus vaihtelee vuosittain, koska virusmuunnokset ja rokotteiden tehokkuus vaikuttavat siihen, kuinka vakavia flunssatapaukset ovat. Esimerkiksi vuoden 2017-2018 influenssakausi Yhdysvalloissa oli erittäin vakava, jolloin arviolta 80 000 ihmistä kuoli flunssan komplikaatioihin, mikä oli eniten vuosien mittaan.

Flunssan ehkäiseminen on tärkeää terveyden ylläpitämiseksi ja vakavien komplikaatioiden välttämiseksi. Maailman terveysjärjestö suosittelee influenssarokotuksen ottamista kaikille, erityisesti riskiryhmille. Lisäksi käsihygienian merkitys on tärkeää flunssan leviämisen estämiseksi, kuten käsien pesu saippualla ja vedellä usein ja välttämällä koskemasta kasvoihin.

Flunssan oireiden hoitaminen ja lepo ovat myös tärkeitä kehon paranemiselle. Lääkärit voivat määrätä antiviraalista lääkitystä flunssan vakavuuden vähentämiseksi ja vakavien komplikaatioiden ehkäisemiseksi.

Kaiken kaikkiaan flunssa on vakava sairaus, joka voi johtaa kuolemaan vakavien komplikaatioiden seurauksena. Flunssan ehkäiseminen rokotteilla, hygienialla ja lepäämällä on tärkeää terveyden ylläpitämiseksi ja komplikaatioiden välttämiseksi. Jos flunssan oireet pahenevat, on tärkeää kääntyä lääkärin puoleen mahdollisimman pian.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *