flunssa keuhkot

By | 20 toukokuun, 2023

Flunssa on ärsyttävä ja yleinen sairaus, joka voi vaikuttaa keuhkoihin. Flunssa on virussairaus, joka leviää tartunnan saaneiden ihmisten hengitysteiden kautta. Flunssan aiheuttajia on useita, mutta yleisimmin flunssan aiheuttaa influenssavirukset. Flunssa voi aiheuttaa monia oireita, jotka voivat vaikuttaa keuhkoihin.

Flunssa oireet

Tyypillisimmät flunssan oireet ovat yskä, nuha, kurkkukipu, korvakipu, päänsärky ja kuume. Joskus flunssa voi aiheuttaa myös hengitysvaikeuksia ja keuhkoputkentulehdusta. Flunssan oireet kestävät yleensä noin viikon tai kaksi, mutta joskus oireet voivat kestää pidempään.

Flunssan vaikutukset keuhkoihin

Flunssa voi vaikuttaa keuhkoihin monin tavoin. Flunssan aikana keuhkoputket tulehtuvat ja limakalvot turpoavat, mikä voi aiheuttaa hengitysvaikeuksia. Flunssa voi myös aiheuttaa keuhkoputkien supistumista, mikä saattaa johtaa astmaan.

Flunssan aikana yskä voi myös olla erittäin vaarallinen, koska se voi aiheuttaa lisääntyneen määrän limaa keuhkoputkissa. Tämä voi tehdä hengittämisestä vaikeaa, varsinkin vanhemmille ihmisille, niille, joilla on krooninen keuhkosairaus tai immuunivajavuus.

Flunssan keuhko-oireiden hoito

Jos epäilet flunssaa, on tärkeää pysyä kotona, kunnes olet täysin parantunut. Tämä vähentää muiden ihmisten altistumista tartunnalle. Jos flunssasi vaikuttaa keuhkoihisi, saatat tarvita lääkitystä. Lääkäri voi määrätä liman ohentavia lääkkeitä, jotka auttavat irrottamaan limaa keuhkoputkista.

Flunssan ehkäisy

Paras tapa estää flunssan leviäminen on pestä kädet huolellisesti saippualla ja vedellä, erityisesti ennen syömistä, tupakoinnin lopettaminen sekä välttämällä sairaita ihmisiä. Flunssarokote on myös tärkeä keino ehkäistä flunssaa.

Yhteenveto

Flunssa on yleinen sairaus, joka voi vaikuttaa keuhkoihin. Flunssa aiheuttaa yleisimmin yskää, nuhaa, kurkkukipua, päänsärkyä ja kuumeen. Flunssan aikana keuhkoputket tulehtuvat ja limakalvot turpoavat, mikä voi vaikeuttaa hengitystä. Flunssan keuhko-oireiden hoitoon voi kuulua liman ohentavia lääkkeitä. Parhaat tavat ehkäistä flunssan leviämistä ovat käsien pesu ja sairaiden ihmisten välttäminen. Flunssarokote voi myös auttaa ehkäisemään flunssaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *