flunssa ja sauna

By | 16 huhtikuun, 2023

Flunssa ja sauna – Onko saunominen hyvä hoitokeino flunssaan?

Suomalaisille sauna on kuin pyhä paikka. Sauna on lämmin, rauhoittava ja rentouttava paikka, jossa voi unohtaa hetkeksi arjen kiireet ja nauttia olostaan. Saunoessa ihminen hikoilee ja puhdistaa kehoa, joten on luonnollista pohtia, voisiko sauna auttaa flunssan hoidossa.

Flunssa on erittäin yleinen sairaus, ja sille on tyypillistä oireiden ilmeneminen nopeasti. Flunssan oireita voivat olla kuume, nenän tukkoisuus, yskä, kurkkukipu, päänsärky ja lihaskivut. Flunssan hoito perustuu yleensä lepoon, juomaan paljon vettä ja ehkä asetyylisalisyylihappoa tai parasetamolia kuumeen laskemiseksi ja oireiden helpottamiseksi. Mutta voisiko sauna olla myös hyvä hoitokeino flunssaan?

Saunan lämpö saattaa auttaa avoimissa hengitysteissä olevien bakteerien ja virusten tuhoamisessa. Kuuma ilma ja kosteus saunassa vaikuttavat hengitysteihin ja voivat tuottaa hyödyllisiä vaikutuksia flunssaiselle ihmiselle. Saunassa verisuonet laajenevat, jolloin limakalvotkin laajenevat ja hengitysteihin kertynyt lima alkaa irrota. Saunan höyryt avaavat myös hengitysteitä ja voivat helpottaa flunssan oireita.

Toisaalta, on tärkeää muistaa, että saunominen flunssan aikana voi pahentaa tilannetta. Flunssa on kehon reaktio virusinfektioon, joka aiheuttaa kuumeen, tukkoisuuden ja yskän. Saunoessa elimistö joutuu sitomaan enemmän energiaa lämmön sietämiseen, ja saattaa olla vaikeaa pysyä juotavien kanssa lämpötilan vaatimissa rajatoimissa. Lämpötilan liiallinen nousu voi johtaa kuivumiseen ja lisäksi saunassa on hyvä olla varovainen, sillä kuume voi heikentää ihmisen reaktiokykyä ja saada olon tuntumaan huonontuneelta.

Onkin tärkeää käyttää omaa harkintaa siitä, milloin on hyvä ajankohta saunomiselle ja kuinka paljon aikaa viettää saunassa. Flunssa ei välttämättä ole este saunomiselle, mutta saunan käyttö flunssan aikana on syytä olla harkitsevaa ja maltillista.

Yhteenvetona, voidaan todeta, että sauna voi olla avuksi flunssan oireiden hoidossa, kunhan sitä käytetään harkiten ja järkevästi. Flunssassa tärkeintä on usein lepo, nesteytys ja tarvittaessa lääkkeiden käyttäminen. Saunomista flunssan aikana kannattaa harkita huolella ja ottaa huomioon omat tuntemukset ja oireet. Kaiken kaikkiaan sauna on hyvä rentoutumis- ja terveyskeino, mutta kunkin ihmisen tulee kuunnella omaa kehoaan ja toimia sen mukaisesti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *