flunssa ja raskaus

By | 10 toukokuun, 2023

Raskausaika on jo itsessään haastava, mutta kun päälle lisätään flunssan oireet, voi olo tuntua entistäkin hankalammalta. Flunssan sairastaminen raskauden aikana ei kuitenkaan ole harvinaista, sillä raskaana olevan naisen immuunijärjestelmä toimii lievemmin kuin normaalisti. Tässä artikkelissa käsitellään flunssan vaikutusta raskauteen sekä miten flunssaa voi hoitaa turvallisesti raskausaikana.

Flunssan vaikutus raskauteen

Flunssa on ylä- ja/tai alahengitysteiden tulehdus, joka johtuu yleensä viruksesta. Tämä tulehdusreaktio voi olla raskauden aikana riski sekä äidille että lapselle. Flunssan oireisiin kuuluvat yleensä kuume, päänsärky, lihaskivut, yskä ja nuha. Nämä oireet voivat aiheuttaa monenlaisia vaivoja, joihin raskaana olevat naiset ovat erityisen alttiita. Esimerkiksi kuume voi olla riski sikiölle ja lisätä ennenaikaisen synnytyksen riskiä.

Miten flunssaa voi hoitaa turvallisesti raskausaikana?

Tärkeintä flunssan hoitamisessa on levon ja nesteytyksen lisäksi oireiden lievittäminen. Kuumeeseen voi ottaa parasetamolia, joka on turvallinen raskauden aikana. Kuitenkin asetyylisalisyylihappoa ja ibuprofeenia tulee välttää. Flunssan oireilla voi olla vaikeuksia levätä ja jopa nukkua, joten levon saaminen voi olla haasteellista. On tärkeää muistaa, että flunssan hoitaminen oireenmukaisesti voi kestää jopa kaksi viikkoa.

Myös hygienia on tärkeää flunssaa sairastettaessa. Pese käsiä säännöllisesti ja yski nenäliinaan tai kyynärtaipeeseen, jotta taudinaiheuttajat eivät leviä.

Milloin lääkäriin?

Jos flunssan oireet jatkuvat yli kaksi viikkoa tai niihin liittyy korkea kuume, on hyvä ottaa yhteyttä lääkäriin. Myös rintakipu, verinen yskä, vaikea hengenahdistus, voimakas päänsärky tai yleinen huonovointisuus voivat viitata vakavampaan infektioon.

Yhteenveto

Raskaana olevat naiset ovat alttiita flunssan toisille lapsen syntymän jälkeen. Flunssan hoitamiseksi tulee varmistaa riittävä lepo ja nesteiden saanti sekä lääkitys oireiden mukaan. Muistathan ottaa yhteyttä lääkäriin, mikäli flunssan oireet jatkuvat kahden viikon jälkeen tai niihin liittyy vakavia oireita.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *