flunssa ilman kuumetta

By | 11 huhtikuun, 2023

Flunssa on yleinen sairaus, johon liittyy usein kuume, yskä, nenän tukkoisuus ja väsymys. On kuitenkin mahdollista sairastaa flunssa ilman kuumetta.

Flunssa on viruksen aiheuttama hengitystieinfektio, joka tarttuu helposti ihmisestä toiseen. Tyypillisesti flunssan oireet alkavat aivastelulla ja nenän vuotamisella, ja myöhemmin niihin voi liittyä myös kurkkukipua, yskää ja kuumeilua. Flunssan inkubointiaika eli aika, jossa virus tartuttaa, on noin 1-4 päivää.

Vaikka kuume on yksi flunssan yleisimmistä oireista, on mahdollista sairastaa flunssa ilman kuumetta. Tällöin oireita voivat olla esimerkiksi yskä, nenän tukkoisuus, kurkkukipu ja päänsärky. Oireet voivat olla lievempiä kuin kuumeellisessa flunssassa, mutta ne voivat silti häiritä arkea ja vaikuttaa jaksamiseen.

Syy siihen, miksi toiset flunssat aiheuttavat kuumeen ja toiset eivät, liittyy viruksen aiheuttamaan tulehdusreaktioon kehossamme. Kun elimistömme kamppailee virusta vastaan, se tuottaa tulehdusreaktioita esimerkiksi verenkiertoon ja immuunijärjestelmään. Nämä reaktiot voivat aiheuttaa kuumeilua. Toisinaan keho voi kuitenkin selvitä flunssasta ilman tällaista reaktiota.

Flunssan hoito ilman kuumetta on samankaltaista kuin kuumeellisessa flunssassa. Tärkeintä on levätä, juoda runsaasti nesteitä ja pitää huolta hygieniasta erityisesti nenän ja suun ympäristössä. Flunssan oireita voi helpottaa myös esimerkiksi apteekista saatavilla nenäsumutteilla, kurkkupastilleilla ja särkylääkkeillä.

On tärkeää muistaa, että flunssa on tarttuva tauti, joten sairaana kannattaa välttää läheistä kontaktia muihin ihmisiin. Flunssan ensimmäisinä päivinä kannattaa jäädä kotiin, jotta välttyy viruksen levittämiseltä muihin ihmisiin.

Flunssaa voi välttää parhaiten kiinnittämällä huomiota hygieniaan. Käsiä kannattaa pestä usein ja huolellisesti, välttää koskettelemasta kasvoja ja yskiä tai aivastaa nenäliinaan tai hihaan. Flunssariskiä voi myös pienentää vahvistamalla omaa immuunijärjestelmää esimerkiksi terveellisellä ruokavaliolla, liikunnalla ja riittävällä unella.

Vaikka flunssan oireet voivat olla epämiellyttäviä, flunssa ilman kuumetta on yleensä omaa aikaa. Lievien oireiden kanssa voi hyvin hoitaa itseään kotona ja palata arkeen, kun olo on parempi. Mikäli flunssaoireet jatkuvat yli viikon, kannattaa kuitenkin hakeutua lääkärin tutkimuksiin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *