flunssa iho oireet

By | 19 toukokuun, 2023

Flunssa voi aiheuttaa monenlaisia oireita, kuten nuhaa, yskää, kurkkukipua ja kuumeilua. Harvemmin tiedetään, että flunssa voi vaikuttaa myös ihon kuntoon.

Flunssan aikana ihon ulkonäkö ja tuntemukset voivat muuttua merkittävästi. Useilla flunssapotilailla on esimerkiksi ihon kirvelyä ja kutinaa, etenkin kasvoissa ja nenän ympärillä. Tämä johtuu usein siitä, että nenässä ja sen ympärillä oleva iho kuivuvat flunssan aikana. Kuivumisen seurauksena iho voi halkeilla ja ärtyä.

Flunssan aikana iho voi myös olla erityisen herkkä ja altis allergiselle reaktiolle, joten flunssan aikana kannattaa välttää voimakkaita hajusteita ja muita ärsyttäviä aineita, kuten väriaineita, parabeeneja ja muita kemikaaleja. Näin voidaan minimoida ihon ärsytystä ja kutinaa.

Jotkut flunssapotilaat saattavat myös kärsiä ihon kuivuudesta muuallakin kuin kasvoissa. Lämpötilan ja kosteuden muutokset flunssan aikana saattavat nimittäin vaikuttaa ihon kuntoon, jolloin ihon kosteustasapaino häiriintyy ja iho kuivuu. Ihon kuivuus puolestaan voi heikentää ihon suojakerrosta, altistaen sen bakteereille ja muille ulkoisille tekijöille.

Miten flunssan aiheuttamia ihon oireita voi hoitaa? Yksinkertaisia kodinhoitovinkkejä ovat ihon kosteuttaminen esimerkiksi perusvoiteilla, peseminen miedolla saippualla ja käyttämällä ihonhoitotuotteita, jotka eivät sisällä voimakkaita kemikaaleja. Lisäksi kannattaa välttää liikaa auringolle altistumista, jonka myötä kuiva iho voi ärtyä entistä enemmän.

Jos ihon oireet eivät parane kodin hoidolla, kannattaa kääntyä lääkärin puoleen. Esimerkiksi ihorauhasen tulehdus, sienitulehdukset, streptokokki-infektiot ja muut ihosairaudet voivat aiheuttaa samanlaisia oireita kuin flunssa, joten tahdittomasti kannattaa aina tarkistuttaa tilanne lääkärin kanssa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *