flunssa hajuaisti

By | 2 toukokuun, 2023

Flunssa ja hajuaisti – yhteys ja palautuminen

Flunssa on yksi yleisimmistä sairauksista, johon lähes jokainen meistä on joskus sairastunut. Flunssan oireita ovat muun muassa nuha, yskä ja kurkkukipu. Tämän lisäksi flunssa voi vaikuttaa myös ihmisen hajuaistiin. Hajuaistin heikentyminen tai kokonaan katoaminen flunssan aikana on varsin yleinen ilmiö.

Flunssan vaikutus hajuaistiin

Flunssan aikana nenän limakalvo turpoaa, mikä voi vaikuttaa hajuaistimme toimintaan. Kun nenä on tukossa tai vuotaa runsaasti, hajumolekyylit eivät pääse kunnolla nenän limakalvoille, jossa hajuaistiin liittyvät hermosolut sijaitsevat. Tämä voi heikentää haju- ja makuaistia tai jopa estää sen kokonaan. On arvioitu, että noin 10–15 prosenttia flunssaa sairastavista kärsii hajuaistin heikentymisestä.

Hajuaistin palautuminen flunssan jälkeen

Hajuaistin häiriöiden kesto flunssan jälkeen vaihtelee henkilöstä toiseen. Useimmat ihmiset saavat hajuaistinsa takaisin muutaman päivän kuluessa flunssan loppumisesta. Toisilla hajuaisti voi palautua hitaammin, jopa kuukausien kuluessa flunssan jälkeen. On myös mahdollista, että hajuaisti ei palaudu entiselleen ollenkaan. Vaikka hajuaisti palautuisi flunssan jälkeen, voi sen toiminta edelleen olla heikentynyt ja herkkyys eri tuoksuille voi olla heikompi.

Mitä tehdä, jos hajuaisti on flunssan aikana häiriintynyt tai kadonnut?

Jos hajuaisti on häiriintynyt flunssan aikana, ei yleensä ole syytä huoleen, sillä se on normaalia flunssan oireiden yhteydessä. Haju- ja makuaistin palautuminen on yleensä itsestään tapahtuvaa ja vaatii vain ajan kulumista. Fyysiset harjoitukset, kuten erilaiset haisteluharjoitukset, voivat myös auttaa hajuaistin toipumista. On kuitenkin hyvä hoitaa flunssan oireita asianmukaisesti, sillä se voi vaikuttaa positiivisesti myös hajuaistin palautumiseen flunssan jälkeen.

Lopuksi

Flunssa on yleinen sairaus, johon liittyy useita oireita, mukaan lukien hajuaistin heikentyminen tai jopa katoaminen. Tämä johtuu nenän limakalvon turpoamisesta, joka estää hajumolekyylien pääsyn hajuaistin hermosoluihin. Vaikka hajuaistiin liittyvät häiriöt ovat yleensä itsestään parantuvia, on tärkeää varmistaa asianmukainen hoito flunssan oireiden lievittämiseksi. Hajuaistin palautuminen flunssan jälkeen vaihtelee henkilöstä toiseen, mutta yleensä hajuaisti palautuu normaaliksi muutaman päivän kuluessa flunssan jälkeen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *