flunssa aikuisella

By | 18 toukokuun, 2023

Flunssa eli nuhakuume on hengitystieinfektio, joka aiheuttaa yleensä nuhan, yskän, kurkkukivun, päänsärkyn ja mahdollisesti kuumeen. Vaikka flunssa on yleensä varsin vaaraton, se voi silti olla hyvin ikävä kokemus ja se voi heikentää merkittävästi aikuisen elämänlaatua.

Flunssan aiheuttaa yleensä jokin hengitysteiden virus, kuten rinovirus, influenssavirus tai koronavirus. Virus leviää helposti ilmassa olevien pisaroiden kautta esimerkiksi yskimisen tai aivastamisen seurauksena. Flunssa voi tarttua myös kosketuksen kautta, kun sairastunut henkilö koskettaa johonkin pintaan ja terve henkilö koskettaa samaa pintaa ennen omien käsien pesemistä.

Aikuisen flunssan oireet voivat kestää yleensä noin viikon, mutta joskus ne voivat kestää pidempäänkin. Flunssan oireet voivat alkaa äkillisesti, ja ne voivat vaihdella voimakkuudeltaan. Tyypillisesti flunssan oireita ovat nuha, yskä, kurkkukipu, päänsärky, lihaskivut ja kuume.

Flunssan hoitoa ei yleensä ole, sillä se on virustauti eikä siihen ole olemassa lääkettä. Aikuisen kannattaa kuitenkin huolehtia hyvästä nesteytyksestä ja levosta. Flunssan oireet voivat olla voimakkaampia, jos aikuinen ei ole riittävän levännyt tai hän on juonut liian vähän nestettä.

Flunssan ehkäisyssä on tärkeää huolehtia käsihygieniasta. Kädet kannattaa pestä usein, erityisesti silloin kun ollaan yhteydessä sairastuneeseen henkilöön tai käsitellään yhteisiä pintoja, kuten ovenkahvoja. Lisäksi kannattaa välttää silmiin ja suuhun koskemista sekä yskimistä ja aivastamista kyynärtaipeeseen.

Flunssan aikana on hyvä muistaa myös, ettei sairastuneen kannata mennä töihin tai koulutukseen. Flunssan aikana kannattaa pitää huolta siitä, että virus ei leviä eteenpäin ja että sairastunut saa levättyä tarpeeksi. Kun flunssan oireet helpottavat, on hyvä palata normaliin arkeen pikkuhiljaa välttäen liian rasittavia aktiviteetteja.

Jos flunssan oireet jatkuvat yli kahden viikon ajan tai jos niiden aikana esiintyy hengitysvaikeuksia, voimakasta kipua tai muita huolestuttavia oireita, kannattaa hakeutua lääkärin tutkimuksiin.

Kaiken kaikkiaan flunssa on varsin tavallinen hengitystieinfektio ja useimmiten se paranee itsestään. Hyvä käsihygienia, riittävä lepo ja nesteiden juonti auttavat usein flunssan oireiden lievittämisessä. Jos oireet kuitenkin jatkuvat pitkään tai niihin liittyy hengitysvaikeuksia, kannattaa hakeutua lääkärin tutkimuksiin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *