fluns

By | 18 toukokuun, 2023

Flunssa, eli influenssa, on yleinen hengitystieinfektio, joka aiheutuu influenssaviruksista. Flunssan oireita ovat muun muassa kurkkukipu, yskä, nenän tukkoisuus, kuumetta, lihaskipuja ja väsymystä. Flunssa tarttuu helposti ihmiseltä toiselle ilmateitse, kun sairas henkilö yskii, aivastelee tai puhuu.

Flunssan hoitoon ei ole lääkettä, vaan oireita voidaan lievittää esimerkiksi lepäämällä, juomalla paljon nestettä ja käyttämällä apteekista saatavia kuumelääkkeitä. Flunssan hoitoon on myös olemassa monenlaisia kotihoitoja, kuten esimerkiksi höyryhengitystä ja nenäsumutteiden käyttöä.

Flunssan ehkäisy on tärkeää, sillä sairastumalla flunssaan voi levittää sitä muihin ihmisiin. Flunssan ehkäisyyn kuuluu hyvä käsihygienia, kuten käsiä pesemällä tai desinfioimalla. Lisäksi flunssan leviämistä voi ehkäistä esimerkiksi välttämällä tartunnan saaneiden ihmisten lähellä oleskelua ja vahvistamalla omaa immuunijärjestelmää terveellisillä elintavoilla, kuten terveellisellä ruokavaliolla, riittävällä unella ja liikunnalla.

Flunssa on yleensä itsestään paraneva tauti, joka kestää noin viikon. Mutta flunssan jälkeen voi tuntua vielä jonkin aikaa väsyneeltä ja voimattomalta. Vaikka flunssa ei yleensä ole vakava sairaus, se voi aiheuttaa komplikaatioita, erityisesti riskiryhmissä, kuten vanhuksilla, lapsilla ja immuunijärjestelmän heikentyneillä henkilöillä. Näissä riskiryhmissä flunssa voi johtaa vakaviin sairauksiin, kuten keuhkokuumeeseen tai sydänlihastulehdukseen.

Lopuksi, on tärkeää muistaa, että flunssan hoitoon ja ehkäisyyn liittyvät terveystottumukset hyödyttävät koko yhteisöä. Onkin tärkeää suojella itseään ja muita ihmisiä flunssan leviämiseltä noudattamalla hyviä hygieniakäytäntöjä ja pyytäen apua lääkäriltä erityisesti, jos sairastut riskiryhmään kuuluvana.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *