allergia vai flunssa

By | 24 huhtikuun, 2023

Allergian ja flunssan oireet ovat monet kerrat hyvin samankaltaisia, mikä tekee niiden erottamisesta toisistaan joskus hankalaa. Vaikka kummassakin tapauksessa voi esiintyä aivastelua, nenän vuotamista ja nenän tukkoisuutta, niin niiden aiheuttajat ovat kuitenkin erilaisia.

Allergian syynä on yleensä yliherkkyys jollekin aineelle, kuten kasvien siitepölylle, eläimen hilseelle tai homeelle. Tällöin kehon immuunijärjestelmä reagoi haitalliseksi katsomaansa aineeseen liiallisella tavalla, joka aiheuttaa allergisen reaktion. Allerginen reaktio voi ilmetä eri tavoin iho-oireina, hengitystieoireina tai ruuansulatusongelmina. Allergista reaktiota ei voida parantaa, mutta oireita voidaan lievittää antihistamiineilla, nenäsuihkeilla tai silmätipoilla.

Flunssa taas on viruksen aiheuttama sairaus, joka leviää yleensä ilmateitse. Flunssa voi aiheuttaa monia erilaisia oireita, kuten kurkkukipua, kuumeilua, lihaskipuja, päänsärkyä, yskää ja nenän vuotamista. Flunssaa ei voi hoitaa antibiooteilla, sillä se johtuu viruksesta eikä bakteerista. Flunssan oireita voidaan kuitenkin lievittää lepäämällä, juomalla runsaasti nestettä ja ottamalla kuumetta alentavia lääkkeitä. Flunssa paranee yleensä itsestään noin viikon kuluessa.

Vaikka allergia ja flunssa voivat aiheuttaa samankaltaisia oireita, niiden erottaminen toisistaan on tärkeää oikean hoidon määrittelemiseksi. Allergisen reaktion aiheuttajat tunnistamalla ja välttämällä voidaan ehkäistä allergiaoireita. Flunssaa ei voida ehkäistä, mutta sen leviämisen riskiä voi pienentää huolehtimalla hygieniasta ja välttämällä tartunnan saaneiden ihmisten läheisyyttä.

Mikäli oireet ovat pitkäkestoisia tai erittäin voimakkaita, on tärkeää hakeutua lääkärin vastaanotolle. Lääkäri voi diagnosoida allergian tai flunssan ja määrätä tarvittavan hoidon.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *