aivastelu flunssa

By | 9 toukokuun, 2023

Aivastaminen on yleinen oire flunssassa. Flunssa on viruksen aiheuttama hengitystieinfektio, joka voi aiheuttaa useita oireita, kuten kuume, yskä, kurkkukipu, nenän tukkoisuus ja aivastelu. Aivastelu on kehon tapa puhdistaa nenä- ja nielualueita viruksista ja muista epäpuhtauksista.

Aivastelu johtuu kehon immuunijärjestelmän reaktiosta viruksia vastaan. Flunssan virukset tarttuvat yleensä nenä- tai kurkkukudoksen soluihin ja aiheuttavat tulehdusreaktioita. Tämä saa aikaan hermopäätteiden aktivoitumisen, joka lähettää signaalin aivopuoliskoihin, jotka säätelevät hengitystietoimintoja. Seurauksena aivastamisrefleksi aktivoituu ja keho yrittää puhdistaa virukset nenä- ja kurkkukudoksista.

Aivastaminen voi olla myös merkki allergiasta, joten flunssan ja allergian oireita voi olla vaikea erottaa toisistaan. Allergian aiheuttajat ovat yleensä siitepölyä, pölyä tai muita ärsyttäviä aineita, jotka saavat nenän ja kurkun limakalvon turpoamaan. Tämä aiheuttaa samanlaisen hermopäätteiden aktivoitumisen ja aivastamisrefleksin.

Flunssa- ja allergiaoireiden hoitoon on olemassa monia erilaisia lääkkeitä. Apteekista saatavat reseptivapaat nenän tukkoisuutta helpottavat tuotteet sekä yskänlääkkeet ovat erittäin suosittuja flunssan ja allergian oireiden hoidossa. Esimerkiksi dekongestantit saattavat vähentää nenän turvotusta ja lievittää nenän tukkoisuutta, mikä puolestaan vähentää aivastelua. Tieteellinen tutkimus ei kuitenkaan tue yskänlääkkeiden tai muiden oireiden hoitamista flunssassa.

Vaikka flunssa kestää usein viikon tai kaksi, oikea lepo ja nesteytys auttavat lukuisia tapoja voimaan paremmin. Kuumavesipullolla tai höyryhengityksellä ensimmäiset oireet voivat helpottua. Flunssa on kuitenkin usein parantava sairaus, ja kun oireet helpottuvat, se johtuu kehon omasta immuunijärjestelmästä.

Aivastelu ja flunssa ovat siis yhteydessä immuunijärjestelmän vastaukseen viruksille. Flunssan hoito voidaan alkaa heti oireiden ilmestymisen jälkeen, mutta usein paras parannuskeino on olla kärsivällinen, hoidetaan oireita tai ei. Keskitynesteytykseen ja mahdollisimman monipuoliseen ruokavalioon, joka auttaa vahvistamaan immuunijärjestelmää ja parantamaan entisestään flunssasta ja allergiasta toipumisprosessia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *